Στο 7% του ΑΕΠ το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2003
Tις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού το 2003 επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της TτΕ, τα οποία εμφανίζουν ένα ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, κοντά στο 7% του ΑΕΠ.
Tις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού κατά το 2003 έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία της Tραπέζας της Ελλάδος, τα οποία εμφανίζουν ένα ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης πάνω από τα 10 δισ. ευρώ και -ύστερα από αρκετά χρόνια- κοντά στο 7% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Εξπρές, καθώς η κυβέρνηση κωλυσιεργεί επί μακρόν να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους (τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφορούσαν στον Οκτώβριο του 2003, ενώ τα απολογιστικά για ολόκληρο το περασμένο έτος θα έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί εδώ και τρεις εβδομάδες), τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2003 σε ύψος-ρεκόρ.
Αυτό, αυξήθηκε κατά 48,34%, και όχι μόνο ξεπέρασε το όριο των 10 δισ. ευρώ (10.535 εκατ. ευρώ από 7.102 εκατ. ευρώ το 2002) αλλά έφθασε το 6,9% του ΑΕΠ (από 5% το 2002).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αύξηση των καθαρών δανειακών αναγκών κατά 3.433 εκατ. ευρώ δεν συνοδεύθηκε και από ανάλογη μεγέθυνση της «άσπρης τρύπας» (πλεόνασμα Δημοσίων Οργανισμών), η οποία υπήρξε συγκριτικά περιορισμένη, καθώς από τα 1.560 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 1.870 εκατ. ευρώ (+19,87%).
Με αποτέλεσμα, το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνονται οι δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης και οι υπολογιζόμενες μόνο με τη διαμεσολάβηση της TτΕ δανειακές των Δημοσίων Οργανισμών) να αυξηθεί κατά 56,35% και από τα 5.542 εκατ. ευρώ να διαμορφωθεί στα 8.665 εκατ. ευρώ.
Η «έκρηξη» στα παραπάνω ταμειακά ελλείμματα σημειώθηκε κυρίως το Δεκέμβριο, οπότε της μεν κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ της δε γενικής κατά 3,7 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη συρρίκνωση της «άσπρης τρύπας» κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας