Στις 10:00 της Πέμπτης ανοίγει η αυλαία των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού
Το πρωί της Πέμπτης αναβιώνει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Κατ ιδίαν συναντήσεις με Τάσσο Παπαδόπουλο και Ραούφ Ντενκτάς είχε την Τετάρτη ο Ντε Σότο με τον κατοχικό ηγέτη να παραδέχεται πως θα αξιώσει παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το πρωί της Πέμπτης αναβιώνει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Κατ ιδίαν συναντήσεις με Τάσσο Παπαδόπουλο και Ραούφ Ντενκτάς είχε την Τετάρτη ο Αλβαρο Ντε Σότο με τον κατοχικό ηγέτη να παραδέχεται πως θα αξιώσει παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στη Λευκωσία βρίσκεται ήδη ο Γκίντερ Φερχόιγκεν.
Κατόπιν απογευματινής συνάντησής του με τον Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες αρχίζουν στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης στο ειδικά διαμορφωμένο συνεδριακό κέντρο του αεροδρομίου Λευκωσίας που τελεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών από το 1974.
Νωρίτερα, ο Αλβαρο Ντε Σότο είχε συνεργασία μίας ώρας με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο και συζήτησε σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Στη χώρα βρίσκεται ήδη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος την Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες.
Ντενκτάς: «Η ΕΕ δεν έχει ρόλο»
Μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος και η ΕΕ δεν έχουν κανένα ρόλο στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι θα ζητήσει από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν ξεκάθαρες απαντήσεις στο ερώτημά του πώς οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα γίνουν πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε δηλώσει νωρίτερα πως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ζητήσει παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορούν στη διζωνικότητα του κράτους, τις εγγυήσεις και τον περιορισμό του δικαιώματος επιστροφής των Ελληνοκυπρίων. Μάλιστα, επισήμανε πως δεν θα αρκεστεί σε μία προφορική υπόσχεση του επιτρόπου, αλλά θα ζητήσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις.
Συγκεκριμένα, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν θα έχει συνάντηση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις 8:30 το πρωί της Πέμπτης παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου. Στις 15:00 θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς παρουσία των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς. Στις 17:15 πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από το Λήδρα Πάλας.
Επισημαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις επί του Κυπριακού αρχίζουν στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, και βάσει προγράμματος οι τεχνικές επιτροπές θα έχουν την πρώτη τους συνεδρία στις 15:30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.
Ανάν: Μεγάλη ευκαιρία η επανέναρξη των συνομιλιών
Εισερχόμενος στο κτίριο των ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη στη Λευκωσία, αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» και για τους δύο λαούς.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κάλεσε τους δύο ηγέτες να εργασθούν «καλόπιστα, στο πνεύμα μιας διαδικασίας δούναι και λαβείν», προκειμένου να υπάρξει «επωφελές» αποτέλεσμα για όλους. «Υπάρχει πολλή δουλειά, αλλά γνωρίζουμε τα θέματα και έχουμε ιδέα για το ποια θα είναι η λύση» σημείωσε. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να πάρουμε τις απαραίτητες δύσκολες αποφάσεις για να υπάρξει λύση».
Σε ερώτηση αν πλέον εναπόκειται στους πολίτες της Κύπρου να αποφασίσουν, είπε ότι «στο τέλος ο λαός θα πρέπει να ψηφίσει σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, ώστε να εκφράσει την επιθυμία του».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ηγέτες θα εργαστούν μαζί μας, για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο και ένα έγγραφο που είναι δίκαιο, ισοζυγισμένο και το οποίο ο λαός θα μπορέσει να εγκρίνει, ώστε να εισέλθει ενωμένος στην ενωμένη Ευρώπη».
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.