Καθοριστικός ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, εκτιμούν Χ.Σολάνα και Ρ.Πρόντι
Το σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ επισημαίνουν τόσο ο Χαβιέρ Σολάνα, όσο και ο Ρομάνο Πρόντι, εκτιμώντας παράλληλα ότι το καλό κλίμα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μπορεί και πρέπει να επανέλθει.
43
Ο ρόλος του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ είναι καθοριστικός και αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν, εκτιμά ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί το Σάββατο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Θα πρέπει οι ΗΠΑ να αποδεχτούν το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, κυρίως για να μη φανούν ως μια δύναμη κατοχής» δηλώνει ο Χ.Σολάνα, κρίνοντας ότι για να υπάρξει μια απεμπλοκή από την κρίση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, θα πρέπει «να στραφούμε προς το μέλλον», καθώς «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να είμαστε χώρια στο προσεχές στάδιο, δηλαδή σε αυτό που αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, την επισιτιστική βοήθεια, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κ.λπ.».
Σε όλα αυτά τα προβλήματα «οφείλουμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ μας (οι Ευρωπαίοι) και μετά με τους Αμερικανούς, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε» προσθέτει και θεωρεί απαραίτητο «να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και με πιο σοβαρό τρόπο» στην υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας.
«Αν θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο, χρειάζονται οικονομικά μέσα για να έχουμε στρατιωτικές δυνατότητες» καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να το πουν αυτό στους λαούς τους.
Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του από τη Ρώμη, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε τη μεταχείριση των Ιρακινών. «Μιλάμε για τους Ιρακινούς σαν να μην υπάρχουν, σαν να πρόκειται μόνον για αντικείμενα της πολιτικής μας και αυτό είναι ανυπόφορο» υποστήριξε.
«Θα πρέπει να αναγνωριστεί στον ιρακινό λαό ένας ρόλος στη μεταπολεμική φάση» σημείωσε και επέμεινε στο ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποτελέσουν έναν βασικό παράγοντα κατά τη μεταπολεμική περίοδο και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο ΟΗΕ θα κρατηθεί ξανά στο περιθώριο μιας ανοικοδόμησης, η οποία δεν θα πρέπει να είναι μόνον υλική, αλλά και θεσμική» είπε και εξέφρασε τη λύπη του για τη ρήξη στους κόλπους της ΕΕ εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.
«Η ευρωπαϊκή συνοχή διεκόπη, όμως ο δρόμος δεν είναι κλειστός και το εξάμηνο της προεδρίας της Ιταλίας στην ΕΕ, από την 1η Ιουλίου μπορεί ν αποτελέσει ευκαιρία για την επανένωσή της» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ο Φλορεντίνο παίρνει πάνω του τον Μουρίνιο
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φωτίζουν την υπόθεση της εξαφάνισης της νεαρής γυναίκας 30 χρόνια μετά
- Papastavrou: Greece Ranks 3rd Globally in Solar Power Generation
- Ο Τραμπ λέει όχι σε «πρόωρο τέλος του πολέμου» – Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν λάθος την επέμβαση στο Ιράν
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (2/5): Πού θα δείτε τα play outs της Super League και την δράση στην Ευρώπη
- Είσαι down; Οι προπονήσεις που σου ανεβάζουν τη διάθεση
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Ανοίγοντας την πραγματική συζήτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)


























![Ακίνητα: Πού αυξάνονται, που μειώνονται τα τ.μ. – Οι περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/17023519-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442