Θέμα περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης της 17Ν θέτει η ΕΣΗΕΑ
Το ζήτημα του περιορισμού των δυνατοτήτων των δημοσιογράφων που θα κληθούν να καλύψουν τη δίκη της 17Ν θα θέσει στο υπουργό Τύπου, Χρ.Πρωτόπαπα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη. Υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Το ζήτημα του περιορισμού των δυνατοτήτων των δημοσιογράφων που θα κληθούν να καλύψουν τη δίκη της 17Ν θα θέσει στο υπουργό Τύπου, Χρ.Πρωτόπαπα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Ένωση Συντακτών κρίνει ότι οι όροι για την κάλυψη της δίκης που προωθούνται από την κυβέρνηση εμποδίζουν την ελευθεροτυπία, καθώς και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους να επιτελέσουν το έργο τους.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Χρ.Πρωτόπαπα, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερώσουν το κοινό έγκυρα και έγκαιρα, για τα τεκτενόμενα στη λεγόμενη δίκη του αιώνα.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η κάλυψη της ακροαματικής διαδικασίας από τηλεοπτικές κάμερες, εκτός και εάν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά. Επίσης, ο υπουργός Τύπου προωθεί την απαγόρευση της χρήσης δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου στη δικαστική αίθουσα, καθώς και της χρήσης κινητού τηλεφώνου τόσο στην δικαστική αίθουσα, όσο και στην αίθουσα Τύπου. Επιτρέπεται η περιορισμένη φωτογραφική κάλυψη της δίκης και η τήρηση χειρόγραφων σημειώσεων.
Ευρύτατο ακροατήριο η τηλεόραση
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ιωάννης Λασκαρίδης, τάθηκε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της 17Ν.
Επικαλούμενος την 40χρονη εμπειρία του στο δικαστικό σώμα, ο κ. Λασκαρίδης υπογράμμισε ότι «οι δικαστές είναι πιο προσεκτικοί όταν υπάρχουν κάμερες στην αίθουσα».
Ακόμη, επισήμανε ότι «το Σύνταγμα επιβάλλει δημοσιότητα, παρουσία ακροατηρίου. Η τηλεόραση είναι, λοιπόν, ευρύτατο ακροατήριο».