Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα με αντικαρκινικές ιδιότητες
Λονδίνο: Νέο είδος γενετικά τροποποιημένης τομάτας, που θα περιέχει αντικαρκινικές ουσίες όπως η λυκοπένη σε αυξημένες ποσότητες, παρασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πέρντιου στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.
Λονδίνο: Νέο είδος γενετικά τροποποιημένης τομάτας, που θα περιέχει αντικαρκινικές ουσίες όπως η λυκοπένη σε αυξημένες ποσότητες, παρασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πέρντιου στην Ιντιάνα των ΗΠΑ.
Το νέο αυτό είδος ντομάτας περιλαμβάνει δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπένης από ό,τι μια φυσιολογική ντομάτα. Η λυκοπένη είναι η ουσία που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Πρόσφατη έρευνα σε χιλιάδες άνδρες έδειξε ότι η κατανάλωση δέκα μερίδων ντομάτας ή σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα περιόριζε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 45%
Η τεχνική συνίσταται στη χρησιμοποίηση γονιδίων προερχόμενων από τους ζυμομύκητες και στην ενσωμάτωσή τους στο γονιδίωμα της ντομάτας. Τα γονίδια αυτό βοηθούν στην αυξημένη παραγωγή ουσιών όπως η λυκοπένη. Μετά την ενσωμάτωσή τους στο γονίδιο της ντομάτας οδήγησε στην αύξηση της συγκέντρωσης της λυκοπένης στους καρπούς του φυτού.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την προσέγγιση όχι μόνο για την παραγωγή αυτού του τύπου ντομάτας αλλά και διότι χάρη στη συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσαμε να αυξήσουμε περαιτέρω την περιεκτικότητα και άλλων λαχανικών στα ήδη πολύτιμα στοιχεία τους» δήλωσε στο BBC Health o κ. Ράντι Γούντσον, ένας από τους ερευνητές.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.