
Ένα ακόμη σημάδι της παρακμής των ΗΠΑ
Η παρακμή της Αθηναϊκής ισχύος ξεκίνησε όταν άρχισε να βασίζεται στους μισθοφόρους περισσότερο απ’ ό,τι στο δικό της στρατό. Το ίδιο συνέβη και με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και με πολλές άλλες με
![[Ρωμαίοι]](http://www.eeei.gr/blogimg/118_roman_army.jpg)
Η παρακμή της Αθηναϊκής ισχύος ξεκίνησε όταν άρχισε να βασίζεται στους μισθοφόρους περισσότερο απ’ ό,τι στο δικό της στρατό. Το ίδιο συνέβη και με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και με πολλές άλλες μεγάλες δυνάμεις του παρελθόντος.
Τώρα φαίνεται πως έφτασε και η ώρα των ΗΠΑ να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Σήμερα στο Ιρακ υπηρετούν 160.000 αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 180.000 ιδιώτες που εργάζονται για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού.
Φυσικά η πλειοψηφία των ιδιωτών δεν είναι οπλισμένοι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον τακτικό στρατό μικρό τμήμα του οποίου πολεμάει πραγματικά (στο Βιετνάμ πολεμούσε μόνο ένας στους δώδεκα αμερικανούς στρατιώτες και σήμερα η αναλογία των μη μάχιμων είναι ακόμη μεγαλύτερη).
Η παρουσία πάντως τόσων ιδιωτών στον πόλεμο δεν αποτελεί μόνο δείγμα της αδιαφορίας των πολιτών της αμερικανικής αυτοκρατορίας να υπερασπίσουν τα συμφέροντά της. Δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν αποτελούν μέρος της διοικητικής δομής του στρατού και γι’ αυτό είναι πρακτικά ανεξέλεγκτοι.
Πηγή: http://www.latimes.com
- Οι τροφές που τα βάζουν με το φούσκωμα
- Δύο οι διορισμοί του Μακάριου Λαζαρίδη στο Δημόσιο ως απόφοιτος Πανεπιστημίου, με πτυχίο από κολλέγιο «μαϊμού»
- Γιατί τα έργα της Φρίντα Κάλο δεν πρέπει να φύγουν από το Μεξικό
- Το ένα πράγμα που δεν κάνεις μετά το πρώτο ραντεβού
- Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ σκέπτεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- Μαίρη Κατράντζου και Ιζαμπέλα Ροσελίνι δημιουργούν αντικείμενα-φετίχ του στυλ
- Πρόστιμα και εισαγωγές για ελλείψεις φαρμάκων – Παραγωγή καινοτόμων θεραπειών σε νοσοκομεία
- Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ και το Ιράν ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στον Κόλπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442