Ενδείξεις διαλλακτικότητας από τις φαρμακοβιομηχανίες στη διαμάχη τους με τη Ν.Αφρική
Το... ανθρώπινο πρόσωπό τους αναμένεται να δείξουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Νοτίου Αφρικής στην εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS.
51
Το… ανθρώπινο πρόσωπό τους αναμένεται να δείξουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Νοτίου Αφρικής στην εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS.
Ο δικηγόρος των 39 φαρμακευτικών εταιρειών που είχαν υποβάλει αγωγή κατά της κυβέρνησης της Ν.Αφρικής, με αφορμή νομοθεσία του 1997 που επιτρέπει την καταπολέμηση του ιού του HIV με την εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων, γνωστοποίησε ότι οι πελάτες του προσανατολίζονται στο να αποσυρθούν από την υπόθεση.
Έπειτα από αναβολή σχεδόν ενός μήνα, ξεκίνησε την Τετάρτη σε δικαστήριο της Πρετόρια η εκδίκαση της αγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Glaxo – Wellcome, η Roche, η Merck και η Boehringer – Ingelheim.
Ωστόσο, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη έπειτα από αίτημα των δικηγόρων των φαρμακοβιομηχανιών, προκειμένου να «βρεθεί κοινό έδαφος για διακανονισμό» με την κυβέρνηση του αφρικανικού κράτους.
«Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμβιβασμό εντός της ημέρας» δήλωσε από την Πρετόρια στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, και προσέθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως οι 39 εταιρείες θα αποσύρουν την αγωγή κατά της Ν.Αφρικής.
Όπως αναφέρει το BBC, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασε στις φαρμακευτικές εταιρείες αίτηση υπογραφόμενη από 250.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετοί επιστήμονες και γιατροί, οι οποίοι ζητούν από την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να αποσυρθεί από την υπόθεση.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η έκβαση της υπόθεσης, που θεωρείται ορόσημο στον αγώνα να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους 26 εκατομμύρια φορείς του AIDS στην Αφρική, αναμένεται να έχει γίνει γνωστή εντός της ημέρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ιράν: «Μικρή παράκαμψη» που πάντως «χρειαζόταν», χαρακτηρίζει τον πόλεμο ο Τραμπ
- Χιλή: Ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις απελάσεις μεταναστών – Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
- Ο Τραμπ ελπίζει ότι η Χεζμπολάχ θα τηρήσει την εκεχειρία που ήδη «παραβιάζει» το Ισραήλ
- Αϊτή: Ο μισός πληθυσμός και πλέον αντιμετωπίζει οξεία διατροφική ανασφάλεια
- Δικαστής επικρίνει τον Τραμπ για τη «θρασύτατη» προσπάθειά του να συνεχίσει την κατασκευή της αίθουσας χορού
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442