Το 76,7% των πολιτών απορρίπτει την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ
Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το ποσοστό των Ελβετών που ψήφισαν την Κυριακή κατά της επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. Το 76,7% των πολιτών ψήφισε «όχι» έναντι μόλις 23,3% που τάχθηκε υπέρ, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 55,2%. Την ίδια ώρα, πάντως, τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και η Ένωση εκφράζουν αισιοδοξία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
30
Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το ποσοστό των Ελβετών που ψήφισαν την Κυριακή κατά της επιτάχυνσης της διαδικασίας ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. Το 76,7% των πολιτών ψήφισε «όχι» έναντι μόλις 23,3% που τάχθηκε υπέρ, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 55,2%. Την ίδια ώρα, πάντως, τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και η Ένωση εκφράζουν αισιοδοξία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο καντόνι της Γενεύης, το πλέον φιλευρωπαϊκό της χώρας, το 58% των πολιτών είπε «όχι». Το συνολικό ποσοστό υπέρ ήταν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (33%).
Συντριπτικό ήταν το αποτέλεσμα για τους οπαδούς της ταχύτερης προσέγγισης της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: 77,5% στη Ζυρίχη, 60% στη Λοζάνη, 79% στο Βαλέ και 59% στο Νεσατέλ. Στο γερμανόφωνο καντόνι του Απενζέλ, το 93% των πολιτών ψήφισε κατά.
«Είναι μια σαφής ήττα» σχολίασαν πολιτικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της ταχύτερης προσέγγισης, ενώ ο Μαρκ Σούτερ, μέλος του Κοινοβουλίου, απέδωσε το αποτέλεσμα στη στάση της κυβέρνησης. Πάντως, ακόμη και οι «απογοητευμένοι» της εκλογικής διαδικασίας εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου αποτελέσματος έπαιξε και η συγκυρία, αναφερόμενοι κυρίως στα ζητήματα των «τρελών αγελάδων» και του αφθώδους πυρετού, που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές.
Όσο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι οι Ελβετοί δεν είπαν «όχι» στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «απλώς θέλουν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα αργότερα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Χανταϊός: Ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει τις 45 ημέρες – Τι λένε Βασιλακόπουλος και Μαγιορκίνης
- Αντώνης Ρέμος: Η δωρεάν συναυλία στη Θεσσαλονίκη για τα 30 χρόνια του στο τραγούδι
- Δύο νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης
- Τι ισχύει με το μέλλον του Αντετοκούνμπο – Τα «θέλω» των Μπακς σε πιθανό trade
- Οι 9 σταθμοί της Ιθάκης, το μεγάλο ευχαριστώ του Τσίπρα και το ταξίδι που μόλις αρχίζει
- Κόρινθος: Νεκρός βρέθηκε 69χρονος – Φέρει τραύμα από όπλο
- Σίξερς – Νικς 114-144: Σαρωτικοί οι Νεοϋορκέζοι, πέρασαν με… σκούπα στους τελικούς της Ανατολής
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442