Με τον υψηλότερο ρυθμό της δεκαετίας αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το 2000
Η μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό της δεκαετίας το 2000 κατά 3,1%, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι φέτος ο αναπτυξιακός ρυθμός στις 12 οικονομίες της ευρωζώνης θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
27
Η μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό της δεκαετίας το 2000 κατά 3,1%, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι φέτος ο αναπτυξιακός ρυθμός στις 12 οικονομίες της ευρωζώνης θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 1999, όταν είχε αγγίξει το 1,6%, χάρη στη διολίσθηση του ευρώ, η οποία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα.
Τα στοιχεία προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία, που παράγει το 1/3 του ΑΕΠ της ευρωζώνης, παρέμεινε ισχυρή καθ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στο τελευταίο τρίμηνο του 2000, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η οικονομία «έτρεχε» πιθανώς κατά 0,5%, το χαμηλότερο ρυθμό από το δεύτερο τρίμηνο του 1999.
Παράλληλα, σε μια άλλη ανακοίνωση, το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1%, καθώς η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η ανάκαμψη του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες περιόρισαν τις πιέσεις στις τιμές που προέρχονταν από τα εισαγόμενα προϊόντα και άνοιξαν το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο εγγύς μέλλον. Στο σύνολο του 2000, ο πληθωρισμός άγγιξε το 1,9% από 0,6% το 1999.
Η ανάκαμψη του ευρώ όμως, εκτός από το να κλείνει την πόρτα στις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, προκαλεί και την αύξηση των τιμών στα γερμανικά αγαθά, μειώνοντας έτσι τις εξαγωγές, οι οποίες ουσιαστικά τροφοδοτούν την ανάπτυξη.
Το ευρώ ανήλθε την Τετάρτη έως και τα 95,35 σεντς, μισό σεντς χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, τα 111,92 γεν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 3 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Οσασούνα – Μπαρτσελόνα 1-2: Στο +14 από τη Ρεάλ οι Καταλανοί, έτοιμοι να πανηγυρίσουν τον τίτλο
- Τι πρέπει να μάθουν οι αγχώδεις γονείς για το εργασιακό μέλλον των παιδιών τους στην εποχή της AI
- Ηλίας Γκότσης: Δέχτηκα πρόταση να συμμετέχω σε ριάλιτι του εξωτερικού που θα με διεκδικούσαν άνδρες
- Η Φαμαλικάο άφησε εκτός τίτλου τη Μπενφίκα (2-2) και ο Μουρίνιο στον πάγκο τον Παυλίδη
- Τα λόγια ειναι περιττά; Ο Κλέι Τόμπσον απαντά με τέσσερις λέξεις στον χωρισμό του με την Megan Thee Stallion
- Μπενίτεθ: «Το να βρεθεί ο Παναθηναϊκός στην πρώτη τετράδα ήταν επίτευγμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442