Τζίρο 1,5 τρισ. δρχ. δημιουργεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το Φεβρουάριο 2001
Νέο σκηνικό πρόκειται να διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά ενέργειας μετά τη 19η Φεβρουαρίου του 2001, όταν θα απελευθερωθεί και τυπικά. Όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, το 28% της συνολικής αγοράς -που αντιστοιχεί σε ετήσιο τζίρο ύψους 1,5 τρισ. δραχμών, δηλαδή περίπου 400 δισ. δρχ. για κάθε ιδιώτη παραγωγό- θα περάσει πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
61
Νέο σκηνικό πρόκειται να διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά ενέργειας μετά τη 19η Φεβρουαρίου του 2001, όταν θα απελευθερωθεί και τυπικά. Όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, το 28% της συνολικής αγοράς -που αντιστοιχεί σε ετήσιο τζίρο ύψους 1,5 τρισ. δραχμών, δηλαδή περίπου 400 δισ. δρχ. για κάθε ιδιώτη παραγωγό- θα περάσει πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Οι τρεις βασικοί διαχειριστές της νέας κατάστασης είναι:
– Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία θα υποβάλλονται όλες οι αιτήσεις για νέες άδειες, και ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή θα διασφαλίζει τη λειτουργία της αγοράς.
– Ο «κεντρικός διαχειριστής», μια ανώνυμη εταιρεία με κύριους μετόχους το ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το σύνολο των παραγωγών ενέργειας κατά 49%, η οποία θα ελέγχει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την κατανομή της ζήτησης στις μονάδες παραγωγής που είναι έτοιμες.
– Η ΔΕΗ ως ανώνυμη εταιρεία, έπειτα από τη μετοχοποίησή της στα πρότυπα του ΟΤΕ, θα αποτελέσει τον αποκλειστικό ιδιοκτήτη του συστήματος μεταφοράς ενέργειας και του δικτύου διανομής. Από το δίκτυο της ΔΕΗ θα προμηθεύονται ενέργεια οι ιδιώτες παραγωγοί και μεγάλο μέρος των καταναλωτών.
Ύστερα από την απελευθέρωση, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 3%-4%, ενώ και η κατανάλωση φυσικού αερίου θα ανέλθει σε επτά δισ. κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, παράλληλα με τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως η αιολική ενέργεια, η κατανάλωση της οποίας θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το δείπνο των πρωταθλητών: Οι «σπουδαίες ελληνικές βραδιές» για Αντετοκούνμπο, Καραλή και Κούζμα (pic)
- Ουκρανία: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις – Συνδυαστικό πλήγμα με drones και βαλλιστικούς πυραύλους
- Near & Far Kastellorizo International Festival 2026: Echoing roots across the seas
- Τα ρομπότ της NASA δεν ήταν πλήρως αποστειρωμένα – Μπορεί μια γήινη μούχλα να μόλυνε τον Άρη;
- Εξωφρενικές, αδιάφορες, υπέροχες – Όλες οι εμφανίσεις του Met Gala 2026
- Ριζική ανάπλαση της εισόδου της Ελευσίνας
- Οι ΗΠΑ προχωρούν τα σχέδιά τους για αύξηση των δασμών στα αυτοκίνητα της ΕΕ
- Οι προβλέψεις του Χίφι: «Ο Παναθηναϊκός θα πάρει την Euroleague σε τελικό με τον Ολυμπιακό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442