Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Προσοχή στην κατανάλωση ποτών συστήνει η ΕΕ

Προσοχή στην κατανάλωση ποτών συστήνει η ΕΕ

Αθήνα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και καλεί τους "δεκαπέντε" να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Η επιτροπή ζητεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών, προκειμένου να θεσπίσουν "κανόνες συμπεριφοράς" για την προστασία των νέων.

Αθήνα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και καλεί τους «δεκαπέντε» να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Η επιτροπή ζητεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών, προκειμένου να θεσπίσουν «κανόνες συμπεριφοράς» για την προστασία των νέων.


Επικαλούμενη στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατά την περίοδο 1998-99, η επιτροπή αναφέρει ότι ένα 15χρονο αγόρι στα δύο στην Ουαλία καταναλώνει συστηματικά μπίρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για αυτή την ηλικία είναι 43% στη Δανία, 42% στην Ελλάδα και 40% στη Βρετανία.


Στη Βρετανία, τη Σκοτία και την Ουαλία τα 15χρονα κορίτσια καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού από τα συνομήλικά τους αγόρια. Από άλλες έρευνες του 1995 αποκαλύπτεται ότι στη Βρετανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Σουηδία καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αγοριών και κοριτσιών που έχουν εντοπιστεί μεθυσμένα σε ηλικία 13 χρόνων.


Η επιτροπή καταγγέλλει πρακτικές, όπως η δωρεάν διανομή οινοπνευματωδών ποτών για λόγους προώθησής τους ή η χρήση στις διαφημίσεις των ποτών αυτών χαρακτήρων, σχημάτων, χρωμάτων και ύφους που ταιριάζουν και αρέσουν στους νέους. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν τους παραγωγούς των οινοπνευματωδών ποτών και τα καταστήματα που τα σερβίρουν τόσο για τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι όσο και για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να τα προστατέψουν.


Θα πρέπει ακόμα να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν στόχο να πληροφορήσουν τους ίδιους τους νέους για τους κινδύνους που ενέχουν τα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά και για τις «αυστηρές διώξεις» που θα υφίστανται όσοι τους τα πωλούν παράνομα. Ακόμα, οι ενημερωτικές εκστρατείες για τις
βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο