Σχέδιο «αντιμετώπισης» του Τύπου από τον τουρκικό στρατό αποκαλύπτει η Le Monde
Την ύπαρξη τριών μυστικών υπομνημάτων του τουρκικού στρατού, με την υπογραφή του τέως υπαρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τσεβίκ Μπιρ, τα οποία προβλέπουν την αποπομπή όσων δημοσιογράφων δεν σέβονται την επίσημη πολιτική γραμμή της Αγκυρας, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Την ύπαρξη τριών μυστικών υπομνημάτων του τουρκικού στρατού, με την υπογραφή του τέως υπαρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τσεβίκ Μπιρ, τα οποία προβλέπουν την αποπομπή όσων δημοσιογράφων δεν σέβονται την επίσημη πολιτική γραμμή της Αγκυρας, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Τα υπομνήματα αναφέρονται κυρίως σε εκείνους που «τολμούν» να εγείρουν με άρθρα τους το κουρδικό ζήτημα, που επισήμως δεν υφίσταται. Και τα τρία χρονολογούνται από την άνοιξη του 1998 και αναφέρουν μεταξύ άλλων τα ονόματα ενός εκ των συντακτών της Sabah, ο οποίος αποκαλείται «υποστηρικτής του ΡΚΚ», καθώς και αυτό του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ.
Επίσης, στα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτεται και η τακτική την οποία ακολουθεί το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο απέναντι στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τακτική «ψυχολογικού πολέμου» καθώς και «μείωσης της αξιοπιστίας τους ενώπιον του κοινού με την εκτόξευση κατηγοριών εναντίον τους, ότι αποτελούν πιόνια της προπαγάνδας του ΡΚΚ».
Επίσης, προτείνεται η λήψη μέτρων εναντίον τους, όπως η απαγόρευση λειτουργίας οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο εκβιασμός των αρχισυντακτών των οποίων οι υφιστάμενοι δημοσιογράφοι δεν ακολουθούν την επίσημη πολιτική γραμμή.
Η εν λόγω αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία, όπου διάφορες οργανώσεις αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης απειλούν με εκκίνηση δικαστικού αγώνα εναντίον του Μπιρ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες περιπτώσεις έρχονται στην επιφάνεια και συνήθως το στρατιωτικό κατεστημένο δεν λογοδοτεί για τις πράξεις του.