Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
weather-icon 22o
Αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την επίλυση του Κυπριακού ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η άποψη ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνδέεται με το πολιτικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, επαναδιατυπώνεται σε σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητείται τη Δευτέρα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

25

Η άποψη ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συνδέεται με το πολιτικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, επαναδιατυπώνεται σε σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητείται τη Δευτέρα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.

Στο κείμενο της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καταγγέλλεται η κατοχή του πλουσιότερου τμήματος της νήσου από την Τουρκία τα τελευταία 26 χρόνια. Ο εισηγητής ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πος, τονίζει ότι οποιαδήποτε αντίρρηση κατά της ένταξης της Κύπρου λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που επικρατεί στο νησί, δεν μπορεί να τύχει ούτε πολιτικής ούτε ηθικής υποστήριξης.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με άλλη έκθεσή του, αναφέρεται και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειώσει προκειμένου να ανταποκριθεί στο κοινοτικό κεκτημένο, ύστερα από την αναβάθμισή της σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και καλεί την Αγκυρα να εντείνει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού, εάν φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κληρίδη – Ντε Σότο


Στη Γενεύη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και της κυπριακής αντιπροσωπείας με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.


Ο πρόεδρος της Κύπρου δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τηρώντας το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, όσον αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Ο Αλβαρο ντε Σότο, μετά τον κ. Κληρίδη, έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Ο Ανάν ζητά από τον Ετζεβίτ να μην επισκεφθεί τα κατεχόμενα


Εκκληση στον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ να μη μεταβεί στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Μπινγίλ, ο Ανάν αναζήτησε τηλεφωνικά τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον παρότρυνε να μην επισκεφθεί την Κύπρο, επειδή διαμορφώνεται ένα ευαίσθητο κλίμα στο Κυπριακό.


Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι παίρνει στα σοβαρά τις επισημάνσεις του Κόφι Ανάν και προσέθεσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να μεταβεί στη νήσο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Απριλίου 2026
Απόρρητο