Τρίτη 07 Απριλίου 2026
weather-icon 24o
Συνάντηση Παπανδρέου, Τζεμ και Ολμπράιτ στις 2 Μαΐου

Συνάντηση Παπανδρέου, Τζεμ και Ολμπράιτ στις 2 Μαΐου

Τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, θα βρεθούν στις ΗΠΑ προσκεκλημένοι του αμερικανικού Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης, προκειμένου να βραβευθούν για τη συμβολή τους στην ειρήνη και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

37

Τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, θα βρεθούν στις ΗΠΑ προσκεκλημένοι του αμερικανικού Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης, προκειμένου να βραβευθούν για τη συμβολή τους στην ειρήνη και ασφάλεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Παπανδρέου και Τζεμ θα συμμετάσχουν επίσης σε μία κλειστή συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών βαλκανικών χωρών, τον εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.


Το Κυπριακό στο επίκεντρο


Οπως αναφέρει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τριμερή συνάντηση Παπανδρέου-Ολμπράιτ-Τζεμ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. Το ίδιο θέμα θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Γ.Παπανδρέου με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Αλφρεντ Μόουζες.


Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία κατ ιδίαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.


Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συζητήσει το Κυπριακό και στην Αθήνα, στις 10 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Ντε Σότο, τον Σολάνα και τον εκπρόσωπο του Φόρεϊν Οφις για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.


Ικανοποιητικές οι συναντήσεις για το κοινοτικό κεκτημένο


Εν τω μεταξύ, τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά είναι -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των συνομιλιών που είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Και αυτό, όπως επισημαίνεται, επειδή προσδιορίστηκαν οι τομείς συνεργασίας και το σχέδιο δράσης, γεγονός που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.


Ο τρίτος γύρος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για το κοινοτικό κεκτημένο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου στην Αγκυρα.


ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Απριλίου 2026
Απόρρητο