Κυριακή 12 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
in.gr

Παπανδρέου – Φίσερ συζήτησαν τη βαλκανική πολιτική της ΕΕ

Στη βαλκανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης εστιάστηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Γιόσκα Φίσερ, την Παρασκευή, ενώ το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ, σε συνάρτηση και με τη διασφάλιση της προοπτικής ένταξης της Κύπρου θα συζητηθούν - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες - στη διάρκεια του μαραθωνίου των ιδιωτικών επαφών των δύο υπουργών έως και την τελική συνεργασία των δύο αντιπροσωπειών, το Σάββατο.

76

Στη βαλκανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης εστιάστηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Γιόσκα Φίσερ, την Παρασκευή, ενώ το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ, σε συνάρτηση και με τη διασφάλιση της προοπτικής ένταξης της Κύπρου θα συζητηθούν – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες – στη διάρκεια του μαραθωνίου των ιδιωτικών επαφών των δύο υπουργών έως και την τελική συνεργασία των δύο αντιπροσωπειών, το Σάββατο.

Μετά τη συνάντησή τους στην υπηρεσιακή κατοικία του Φίσερ, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν μόνο στο γενικό πλαίσιο της θεματολογίας που τους απασχολεί ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο, στο Ελσίνκι και – σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών- διαπιστώθηκε μεγάλος βαθμός σύγκλισης.


Ο Παπανδρέου τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΕ για τη σταθερότητα και την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών στα Βαλκάνια.


Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για το κατά πόσο οι θεραπευτικές επιδράσεις – όπως είχε πει την προηγουμένη στη γερμανική Βουλή – επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της πολιτικής που προωθεί την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα, μπορούν να λειτουργήσουν ανάλογα και για την Κύπρο, χωρίς να υπάρξει κάποια μετακίνηση της Τουρκίας επί του προκειμένου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών περιορίστηκε στη διαβεβαίωση ότι έχει καταστήσει σαφές στην Αγκυρα πως τα προβλήματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ είναι προβλήματα συνολικά της ΕΕ και ότι ισχύει η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.


Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας συνιστά βελτίωση των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, πρόσθεσε ο Φίσερ.


Πάντως, σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε κατ αρχήν τη συναινετική και διά συνθηκών διασφαλισμένη επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο της γενικότερης αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Το θέμα της διασφάλισης της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι το πιο σημαντικό στη συνέχεια των συζητήσεων Παπανδρέου – Φίσερ.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Απριλίου 2026
Cookies