Εκατοντάδες γονίδια εμπλέκονται στην προδιάθεση για εθισμό
Περίπου 400 γονίδια που φαίνεται να καθορίζουν πόσο προδιατεθειμένος είναι κανείς για εθισμό σε ουσίες προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια λογισμικού που αναλύει γενετικές αλληλουχίες. Η ανακάλυψη ίσως δώσει ώθηση στις προσπάθειες για νέες θεραπείες.
Περίπου 400 γονίδια που φαίνεται να καθορίζουν πόσο προδιατεθειμένος είναι κανείς για εθισμό σε ουσίες προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια λογισμικού που αναλύει γενετικές αλληλουχίες. Η ανακάλυψη ίσως δώσει ώθηση στις προσπάθειες για νέες θεραπείες.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση εθισμού σε ουσίες καθορίζεται κατά 60% από γενετικούς παράγοντες.
Στην τελευταία μελέτη, οι Κινέζοι ερευνητές εστιάστηκαν σε τέσσερις εθιστικές ουσίες -κοκαΐνη, οπιοειδή, αλκοόλ και νικοτίνη- και χαρτογράφησαν τα μεταβολικά μονοπάτια που σχετίζονται με τη δράση των ουσιών αυτών.
Τα γονίδια που καθορίζουν αυτές τις μεταβολικές λειτουργίες επιτρέπουν στα ναρκωτικά να ενεργοποιούν μηχανισμούς επιβράβευσης στον εγκέφαλο. «Αυτά τα κοινά μονοπάτια ίσως αποτελούν τη βάση για κοινούς μηχανισμούς επιβράβευσης και απόκρισης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους για αποτελεσματικές θεραπείες που καλύπτουν μεγάλο εύρος διαταραχών εθισμού» γράφουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Computation Biology.
Προκειμένου να προσδιορίσουν τα πλέον «ύποπτα» γονίδια, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.000 δημοσιεύσεις από την επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων 30 χρόνια και συγκέντρωσαν στοιχεία για 1.500 γονίδια που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τους εθισμούς.
Ορισμένα από τα γονίδια αυτά εμφανίζονταν πιο συχνά στη βιβλιογραφία και το λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές περιόρισε τη λίστα των υπόπτων στα 396 γονίδια.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.