Κασμίρ: Γιατί η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάν
Η ινδική επίθεση εναντίον του Πακιστάν ήταν απάντηση σε τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ εναντίον τουριστών. Η Ινδία υποστηρίζει ότι δύο από τους δράστες ήταν Πακιστανοί.
Οι επιθέσεις με πυραύλους της Ινδίας εναντίον του Πακιστάν έρχονται σε αντίποινα για μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουριστών στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα, στη γραφική πόλη θέρετρο Παχαλγκάμ στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ στις 22 Απριλίου. To Κασμίρ είναι διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.
Μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που επισκέπτονταν το Μπαϊσαράν, ένα λιβάδι στην κορυφή του βουνού πέντε χιλιόμετρα από το Παχαλγκάμ. Μερικοί επιζώντες της επίθεσης δήλωσαν ότι οι ένοπλοι στόχευσαν κυρίως Ινδουιστές άνδρες.
To Κασμίρ είναι διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών
Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις, αλλά η ινδική αστυνομία λέει ότι δύο από τους τέσσερις μαχητές που ήταν ύποπτοι για την επίθεση ήταν Πακιστανοί πολίτες. Το ανθρωποκυνηγητό από τις δυνάμεις ασφαλείας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στο Παχαλγκάμ είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Τι προηγήθηκε
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έχουν ανακοινώσει μια σειρά από αντίποινα η μία εναντίον της άλλης, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων και της αναστολής μιας συνθήκης για την κατανομή των υδάτων του ποταμού.
Τις προηγούμενες ημέρες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές του συνόρου που χωρίζει τις περιοχές στο Κασμίρ που ελέγχουν οι δύο χώρες έχουν επίσης ανταλλάξει πυρά με ελαφρά όπλα.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα θα καταδιώξει τους δράστες των επιθέσεων «μέχρι την άκρη της Γης». Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, είχε δηλώσει ότι το Ισλαμαμπάντ είχε «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία σχεδίαζε να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Πακιστάν.
- Λίστα Forbes: Οι 100 «σιδηρές κυρίες» του 2025 – Η οικονομική τους δύναμη ξεπερνά το ΑΕΠ της ΕΕ
- Συναγερμός σε σταθμό ΚΤΕΛ της Αθήνας: 20χρονος εντοπίστηκε με καλάσνικοφ
- Τουρκικό πλοίο στις φλόγες μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό
- «Η Εθνική Βραζιλίας θέλει να επεκτείνει το συμβόλαιο του Αντσελότι έως το 2030»
- Αποκάλυψη για τον Δανού δότη σπέρματος: Ενα παιδί στην Ελλάδα έχει πεθάνει από καρκίνο και ένα κάνει θεραπεία
- Οι ισχυροί γύρω από τον Έπσταϊν: Τραμπ, Κλίντον, Μπάνον σε νέες αποκαλυπτικές φωτογραφίες


