Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μεγάλες διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στη Σερβία – 16 λεπτά σιγή για τα θύματα του Νόβι Σαντ

Μεγάλες διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στη Σερβία – 16 λεπτά σιγή για τα θύματα του Νόβι Σαντ

Πρώτη διαδήλωση κατά την εργατική Πρωτομαγιά από το 2004 στη Σερβία - «Οι φοιτητές κατάφεραν να μας ενώσουν» δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου «Sloga»

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία σημειώθηκαν σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και τη συμπλήρωση των έξι μηνών από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ.

Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσαν από κοινού φοιτητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ για να τιμήσουν τα 16 θύματα από την κατάρρευση του τσιμεντένιου γείσου την 1η Νοεμβρίου του 2024, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

16 λεπτών σιγή για τα θύματα του Νόβι Σαντ

Τηρήθηκε 16 λεπτών σιγή και στη συνέχεια εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και φοιτητικών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο τόπο της τραγωδίας. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα.

Στο Βελιγράδι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με συγκεντρώσεις φοιτητών και πολιτών σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Ακολούθησαν πορείες που θα καταλήξουν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης.

Πρώτη διαδήλωση την Πρωτομαγιά από το 2004

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004 που διοργανώνονται διαδηλώσεις στη Σερβία κατά την εργατική Πρωτομαγιά. Αυτό συνέβη χάρη στην παρέμβαση των φοιτητικών οργανώσεων που κάλεσαν τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων συνδικάτων να αφήσουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και να αναλάβουν κοινή δράση.

«Οι φοιτητές κατάφεραν να μας ενώσουν» δήλωσε ο ηγέτης του συνδικάτου «Sloga» (Ενότητα), Ζέλκο Βεσελίνοβιτς. Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα «Αλληλεγγύη και στον κοινό αγώνα».

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις – Πηγή φωτογραφίας: twitter

Στην επίσημη ιστοσελίδα των φοιτητών αναφέρεται ότι οι σημερινές διαδηλώσεις αποτελούν «ένα βήμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση που θα επιτρέψει νέες μορφές πίεσης», χωρίς ωστόσο να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας διαρκούν έξι μήνες. Οι φοιτητές ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Sanja Bogićević/danas.rs

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο