
The Independent: Η Ζιζέλ Πελικό είναι η πιο σημαντική γυναίκα από όλες
Από τη Ζιζέλ Πελικό στην Κέιτ Μίντλετον ή την αρχηγό της Άρσεναλ Λία Γουίλιαμσον, ο The Independent παρουσιάζει τις γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματα που η πατριαρχία θέλει να ανατρέψει. Μαζί τους, ως το τέλος
Η Zιζέλ Πελικό είναι η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή του 2025 στη λίστα του The Independent με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η λίστα (η τρίτη ετήσια του media outlet) αναδεικνύει πενήντα «εξαιρετικές γυναίκες, από ακτιβίστριες έως πολιτικούς, επιχειρηματίες έως τηλεοπτικούς αστέρες, αθλήτριες και καλλιτέχνες» που έχουν επιρροή.
Όλες έχουν κάτι κοινό, όρισαν νέους δρόμους και η δράση τους έχει αφήσει στίγμα σε μια κοινωνία που στρέφεται στο μισογυνισμό.
Η Πελικό, η σπουδαία αυτή Γαλλίδα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας ανέδειξε το αξίωμα ότι αν κάποιοι πρέπει να λογοδοτούν είναι οι θύτες και όχι τα θύματα στα σεξουαλικά εγκλήματα.
Η 72χρονη επέλεξε γενναία να παραιτηθεί από την ανωνυμία της στη φρικτή δίκη μαζικού βιασμού από τον πρώην σύζυγό της και (τουλάχιστον) 50 ακόμη ανδρών στη διάρκεια μιας μιας δεκαετίας.
Ο δικηγόρος της Πελικό, Stéphane Babonneau, δήλωσε στον Independent ότι είναι «τιμή» που επιλέχθηκε ως η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή της χρονιάς σε μία λίστα που τιμά για τη δράση και την ατζέντα τους πολλές.
Η Πελικό έχει τιμηθεί για τη δράση της ανάμεσα σε άλλες, και στις λίστες των TIME και BBC.
Αυτές που «σπάνε τα ταβάνια»
Στο top 10 είναι η η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, η Ολυμπιονίκης δρομέας Κίλι Χότζκινσον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον που επιστρέφει στα βασιλικά της καθήκοντα μετά την πολύ δημόσια μάχη της με τον καρκίνο και η Charli XCX, ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της ποπ που κυριάρχησε στα φετινά Brit Awards με πέντε νίκες.
Στη λίστα φιγουράρει επίσης η αρχηγός των Lionesses Λία Γουίλιαμσον, η Chioma Nnadi που είναι και η πρώτη μαύρη γυναίκα στο τιμόνι της βρετανικής Vogue, η Άλεξ Κονσάνι, η πρώτη διεμφυλική γυναίκα στον κόσμο που ανακηρύχθηκε μοντέλο της χρονιάς και η πρώτη κωφή σταρ των τηλεοπτικών ριάλιτι στη Βρετανία Tasha Ghouri.
View this post on Instagram
«Η λίστα που συντάχθηκε από το προσωπικό του The Independent σκοπίμως δεν αποκλείει γυναίκες που ίσως έχουν διχάσει» σημειώνει η ιστοσελίδα.
Η Λίστα Επιρροής (Influence List) θέλει να υπερασπιστεί τον αγώνα για τον τερματισμό της ανισότητας των φύλων σε καιρούς που τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, από το «απαρτχάιντ των φύλων» στο Αφγανιστάν μέχρι την επίθεση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα που συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στον Independent, η αρχηγός των Lionesses Λία Γουίλιαμσον, η οποία, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, έχει επιστρέψει στον ηγετικό ρόλο για την Αγγλία και την Άρσεναλ, είπε ότι με τη δράση της και την ομάδα της «προσπαθούν να εμπνεύσουν και να φέρουν κοινωνική αλλαγή για γυναίκες και κορίτσια» καθώς η ομάδα επιδιώκει να κερδίσει έναν δεύτερο συνεχόμενο τίτλο Euro στην Ελβετία αυτό το καλοκαίρι.
View this post on Instagram
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη καμπή. Οι πράξεις όλων όσοι μιλάνε για συμπερίληψη δεν ταιριάζουν με τα λόγια τους. Ελπίζουμε οι άνθρωποι που βρίσκονται στα κέντρα εξουσίας να κάνουν το σωστό και να πιέσουν προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Οποιαδήποτε πρόοδος, ανεξάρτητα από το πόσο αργή είναι, είναι μια νίκη. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω» πρόσθεσε η Γουίλιαμσον.
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια στιγμή για να γιορτάσουμε τις γυναίκες, αλλά και να επικεντρωθούμε στις δράσεις που πρέπει να γίνουν καθώς οι γυναίκες και τα άτομα περιθωριοποιημένων φύλων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανισότητες και αδικίες παγκοσμίως – ειδικά καθώς οι μισογυνικές και ακροδεξιές απόψεις κερδίζουν κοινό, όσο οι λαϊκιστές πολιτικοί διαβρώνουν όσα έχουν κατακτηθεί» σημειώνει ο The Independent.
Κόσμος εχθρικός απέναντι στη γυναίκα
Ανά τον κόσμο τα γυναικεία δικαιώματα βάλλονται. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν υπομένουν αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε «φυλετικό απαρτχάιντ» στα χέρια των Ταλιμπάν, ενώ στο Ιράν αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή για ειρηνικό ακτιβισμό ενάντια στο πατριαρχικό καθεστώς.
Στη Γάζα, ο τραγικός απολογισμός των γυναικών και κοριτσιών που έχουν δολοφονηθεί φτάνει τις 12.316 γυναίκες και κορίτσια.
Περισσότερες από 2.000 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και μόνιμες αναπηρίες, 17.000 μητέρες θρηνούν την απώλεια των παιδιών τους, 13.901 γυναίκες έμειναν χήρες και 50.000 έγκυες έχασαν τα μωρά τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ δεκάδες άλλες φέρεται να έχουν βασανιστεί καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία.
These are the women of Palestine: a massacre survivor, a widowed mother living in a tent, a nurse healing the wounded, a journalist exposing the truth, and an entrepreneur rebuilding memories amid Gaza’s destruction.
They embody strength, courage, and unwavering hope, and in… pic.twitter.com/Oj7b9tOMXN
— TRT World (@trtworld) March 8, 2025
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες, καυχιόταν ότι «σκότωσε» το δικαίωμα στην άμβλωση ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια «εθνική πανδημία» καθώς τα εγκλήματα με έμφυλο κίνητρο έχουν αυξηθεί κατά 37 τοις εκατό μέσα σε μια πενταετία -από το μεταξύ 2018 και 2023.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Refuge, περισσότερες από μία στις τέσσερις γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάποια στιγμή στη ζωή τους, και μια πρώην σύντροφος σκοτώνεται κατά μέσο όρο κάθε πέντε ημέρες.
Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ ζουν στον τρόμο
Μια στις τρεις γυναίκες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων απειλών ή σεξουαλικής βίας, αποκάλυψε έρευνα που δόθησε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο του 2024.
Τα ευρήματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, προέρχονται από έρευνες σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 74 ετών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η έρευνα δίνει «μια γεύση του εκτεταμένου αντίκτυπου που είχε η βία στα 229 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε ολόκληρη τη ζώνη», δήλωσε η Sirpa Rautio, διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, στον Guardian.
«Στην ΕΕ, το 2024, η ασφάλεια των γυναικών εξακολουθεί να μην μπορεί να εγγυηθεί»
«Το ένα τρίτο από αυτές έχει δεχθεί χαστούκια, χτυπήματα, κλωτσιές, βιασμούς ή απειλές», είπε στον Guardian. «Στην ΕΕ, το 2024, η ασφάλεια των γυναικών εξακολουθεί να μην μπορεί να εγγυηθεί».
«Αόρατη πανδημία»
Σε αυτό που περιέγραψε ως «θλιβερή πραγματικότητα», τα στοιχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα από αυτά που δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του 2014 σε ολόκληρη την ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών. «Μια δεκαετία αργότερα, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων συγκλονιστικών επιπέδων βίας που πλήττουν μία στις τρεις γυναίκες».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διαπίστωσε επίσης ότι μία στις έξι γυναίκες στην ΕΕ είχε υποστεί σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, κατά την ενηλικίωση.
Περίπου το 19% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει βία ή απειλές από άτομο που ζούσε στο νοικοκυριό τους. «Το σπίτι εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για πολλές γυναίκες», είπε η Rautio.
Η έρευνα έκανε επίσης δημοσκόπηση σε γυναίκες σχετικά με τις εμπειρίες τους στο χώρο εργασίας, διαπιστώνοντας ότι μία στις τρεις είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, με αναφορές που κυμαίνονταν από ακατάλληλα αστεία έως βλέμματα και σεξουαλικές προβολές. Για τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ποσοστό ανέβηκε στο 42% των ερωτηθέντων.
Βία από την αστυνομία
Μόλις το 14% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν αναφέρει τη βία από την αστυνομία. Όσοι επέλεξαν να μην αναφέρουν ανέφεραν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, αισθήματα ντροπής ή έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές. «Αυτή η ανεπαρκής αναφορά σημαίνει ότι έχουμε μια αόρατη επιδημία βίας στην Ευρώπη», είπε η Rautio.
Η Carlien Scheele, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, συνέδεσε τα χαμηλά ποσοστά αναφοράς με τη «ντροπή και την ευθύνη» που συνεχίζει να συνδέεται με τη βία κατά των γυναικών.
«Η ανησυχητική πραγματικότητα δεν είναι μόνο πόσες γυναίκες βιώνουν βία στην ΕΕ, αλλά και πόσες γυναίκες δεν αναφέρουν εμπειρίες βίας», είπε, ζητώντας την υιοθέτηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τα θύματα και πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αισθανθείτε πιο ασφαλείς μπροστά.
Η Scheele περιέγραψε τα ευρήματα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του πολλαπλασιασμού του μισογυνικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτό που βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι υπάρχει μια άνοδος αντιφύλων, ας πούμε, αφηγήσεων, στρατηγικών, κινημάτων», είπε η Scheele. «Και έτσι, οι γυναίκες γελοιοποιούνται και αυτό το αίσθημα κατά των φύλων χρησιμοποιείται για να αλλάξει πράγματα στην κοινωνία που νομίζω ότι επιδεινώνει την κατάσταση στην οποία ζούμε».
Το διακύβευμα της μάχης είναι υψηλό, καθώς η βία κατά των γυναικών κοστίζει στην ΕΕ περίπου 289 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, είπε η Scheele, επικαλούμενη έναν αριθμό που συνδέεται με την απώλεια οικονομικής παραγωγής και το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών όπως η νομική και η στεγαστική βοήθεια.
«Επομένως, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεπάγεται επίσης τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Γιατί η υπόθεση Πελικό άλλαξε πολλά
Με αφορμή το έγκλημα που έζησε η Ζιζέλ Πελικό το θέμα της βίας κατά των γυναικών εκτοξεύθηκε στην κορυφή της επικαιρότητας.
Η Ζιζέλ Πελικό, της οποίας ο σύζυγος έχει παραδεχτεί ότι τη ναρκώνει και κάλεσε δεκάδες αγνώστους να τη βιάσουν σε διάστημα μιας δεκαετίας, χαιρετίστηκε ως φεμινίστρια ήρωας αφού επέμεινε να γίνει δημόσια η δίκη.
«Δεν είναι για εμάς να ντρέπουμε, είναι για εκείνους», είπε, προτείνοντας μια άποψη που έχει δυναμώσει τις συζητήσεις για τη σεξουαλική βία σε όλο τον κόσμο.
Η Scheele είπε ότι ήταν μεταξύ των πολλών που παρακολουθούσαν στενά τη δίκη. «Θα αλλάξει την κοινή γνώμη; Το ελπίζω», είπε. «Ελπίζω πραγματικά οι άνθρωποι να δουν ειλικρινά τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας. Είναι πανδημία».

Η «τρομερή» υπόθεση Πελικό αλλά και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2024, αναδεικνύουν ότι το επίπεδο βίας κατά των γυναικών είναι μια «επιδημία, είναι κρίση».
«Σε μια κατάσταση κρίσης, είτε πρόκειται για τον Covid είτε για την ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκέντρωσε τη δράση της με ταχείς ρυθμούς».
«Ελπίζω πραγματικά ειλικρινά ότι αυτά που δημοσιεύσαμε σήμερα, όσα θα δημοσιεύσουμε στο μέλλον, όσα έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν και περιπτώσεις όπως αυτή της Μαντάμ Πελικό, να αλλάξουν την κοινή γνώμη», είπε η Scheele. «Και το πιο σημαντικό, να αλλάξει τη στάση των δραστών και των πιθανών δραστών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις