Ιράν: Στις 17 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η συμφωνία με την Ρωσία
Αυτό που έχει διαρρεύσει ως υπογραφή στρατιωτικού συμφώνου μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μασούντ Πεζεσκιάν στις 17 Φεβρουαρίου του 2025.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 17 Ιανουαρίου για να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αναδημοσίευσε το Barron’s.
«Ο πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου και η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον πρεσβευτή του Ιράν στη Μόσχα Καζέμ Τζαλαλί.
Η Ρωσία και το Ιράν βρίσκονται και οι δύο υπό διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν το εμπόριο, αλλά έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα για χρήση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με το Ιράν να έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.
O Ρώσος υπουργός μεταφορών άνοιξε τον δρόμο για τις σχετικές συμφωνίες Ρωσίας – Ιράν, ώστε να υπογραφούν από τον πρόεδρο Πούτιν.
Συνάντηση του Ρώσου υπουργού μεταφορών με τον Ιρανό πρόεδρο
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ βρέθηκε στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Πεζεσκιάν. Οι δύο τους συζήτησαν την κατασκευή του σιδηροδρόμου Ραστ – Αστάρα, ο οποίος διέρχεται από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Ο σιδηρόδρομος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου, του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, που προορίζεται να συνδέσει την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες.
Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο. Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υποστήριξαν τον πρόσφατα αποπεμφθέντα Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη Μόσχα, καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία της σουνιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εισήλθαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση.
- Γκύζη: «Δεν άντεχα άλλο αυτό που βίωνα» έγραψε ο 74χρονος που μαχαίρωσε την σύζυγό του αυτοκτόνησε
- Οι μονόκεροι πριν γίνουν μύθος: Μια πολύ αληθινή ιστορία που δεν μας είπε ποτέ κανείς
- Κρίσταλ Πάλας – Τότεναμ 0-1: Πήρε το Λονδρέζικο ντέρμπι με «χρυσό» σκόρερ τον Γκρέι
- Άργος Ορεστικό: Διέρρηξαν το 2ο δημοτικό σχολείο – Σημαντική λεία για τους δράστες
- Τραγωδίες από χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά – Από τα Βαρδούσια έως τα Λευκά όρη
- Euroleague: Αποκλειστικό που δεν είναι αποκλειστικό για την Μπασκόνια



