Ξάνθη: Αποκαθίσταται ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων
Το Πολύστυλο που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες είναι επισκέψιμος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση, δίπλα στον οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων στην Ξάνθη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί σε επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του γωνιακού παράλιου Πύργου Π3 της οχύρωσης του Πολυστύλου, συμπληρωματικού αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων, στην Ξάνθη, καθώς και στην εφαρμογή συστήματος ενεργητικής πυροπροστασίας του μνημειακού χώρου.
Οι επεμβάσεις εντάσσονται στο συνολικό έργο ανάδειξης συμπληρωτικών αρχαιολογικών χώρων Αβδήρων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων
Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο μέτωπο, όπου ήταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό του περίβολο. Αποτέλεσε μικρή οχυρωμένη ναυτική πόλη, η οποία φαίνεται να δημιουργήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα και καταστράφηκε τον 14ο αιώνα από τους Οθωμανούς.
Ορατά είναι σήμερα τα τείχη (7ος και 14ος αι.), το προτείχισμα, δύο εσωτερικά διατειχίσματα, επισκοπικός ναός με τα προσκτίσματά του (9ος-12ος αιώνας), λουτρώνας (4ος-5ος αιώνας), νεκροταφείο και μονόχωρος κοιμητηριακός ναός (12ος-14ος αιώνας).

Άποψη-του-Πολύστυλου-στον-αρχαιολογικό-χώρο-των-Αβδήρων
Εκτός των τειχών έχει ανασκαφεί τρίκλιτη βασιλική και γύρω της νεκροταφείο (6ος-12ος αιώνας). Το λιμάνι του Πολυστύλου, που ταυτίζεται με αυτό της αρχαίας πόλης, διακρίνεται δυτικά του λόφου, μέσα στο σύγχρονο λιμάνι.
H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. Ο Πύργος αποτελεί αμυντική τετράπλευρη κατασκευή, στη νοτιοδυτική γωνία του οχυρωματικού περιβόλου της πόλης, σε κοντινή απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο.
Ενίσχυση της στατικής επάρκειας
Το έργο αφορά στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας και στη δομική αποκατάσταση του παράλιου πύργου Π3, ο οποίος αποτελεί αμυντική τετράπλευρη κατασκευή, σε κοντινή απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο.
Σώζεται σε ύψος καλύτερα από τους υπόλοιπους λόγω του βαθμού δυσκολίας στην πρόσβαση. Η κύρια βλάβη του Πύργου είναι η απώλεια δομικής μάζας, ειδικά σε κρίσιμα τμήματα της βάσης.

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες αποκατάστασης
Επιπλέον παρατηρείται σημαντική ρηγμάτωση στο ανατολικό τμήμα του. Οι εργασίες δομικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν επείγουσες εργασίες στερέωσης – αρμολόγησης – ανάκτησης της λιθοδομής του Πύργου Π3.
Στο στάδιο της δομικής αποκατάστασης, τα κατεστραμμένα τμήματα των τοίχων του Πύργου προβλέπονται να ανακατασκευαστούν και να συμπληρωθούν, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατανομή των τάσεων και να ανακτηθεί η διαταραγμένη μορφή και δομή του.

Οι εργασίες αυτές έχουν επείγοντα χαρακτήρα, διότι αφορούν στη θεραπεία των κρίσιμων τμημάτων του φέροντος οργανισμού που έχουν υποστεί βλάβη. Καθώς, το Πολύστυλο βρίσκεται δίπλα σε δασική έκταση και σε περιοχή με έντονη θαμνώδη βλάστηση, είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας για την ασφάλεια των επισκεπτών, του προσωπικού, των μνημείων και των υποδομών.
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442