Μον Μπλαν: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης κόντυνε 2 μέτρα
Η μειωμένη χιονόπτωση συρρίκνωσε τη στέγη των Άλπεων.
Το Μον Μπλαν, το ψηλότερο όρος των Άλπεων και της Ευρώπης, κόντυνε κατά 2,2 μέτρα την τελευταία διετία, δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν να ξαναψηλώσει το βουνό τα επόμενα χρόνια.
Εξοπλισμένοι με εργαλεία ακριβείας και drone, περίπου 20 ερευνητές σκαρφάλωσαν στην περιοχή για να συλλέξουν μετρήσεις, μια επιχείρηση που πραγματοποιείται ανά διετία για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η βραχώδης κορυφή του Μον Μπλανκ παρέμεινε σταθερή στα 4.792 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όμως το παχύ κάλυμμα πάγου λέπτυνε και έπεσε στα 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν οι αρχές της γαλλικής επαρχίας Οτ Σαβουά.
«Η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση»
Ο Ντένις Μπορέλ, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε στο γαλλικό κανάλι TF1 ότι το 2023 ήταν «ασυνήθιστη χρονιά».
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων έκλεισαν ή χρησιμοποίησαν τεχνητό χιόνι.
Το Μον Μπλαν «έχασε 3.500 κυβικά μέτρα πάγου και χιονιού σε σύγκριση με τον όγκο όπως μετρήθηκε το 2021, κάτι που αντιστοιχεί χονδρικά στον όγκο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων» ανέφερε ο Μπορέλ.
Επισήμανε ωστόσο ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ετών δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής.
«Το Μον Μπλανκ θα μπορούσε κάλλιστα να ψηλώσει σε δύο χρόνια» συμφώνησε ο Ζαν ντε Γκαρέτ, επικεφαλής γεωμέτρης της αποστολής.
«Συλλέγουμε δεδομένα για τις επόμενες γενιές, δεν είμαστε εδώ για να τις ερμηνεύσουμε» είπε.
«Με τις επιχειρήσεις μετρήσεων έχουμε πάντως μάθει πολλά: γνωρίζουμε ότι η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση τόσο όσον αφορά το υψόμετρο, με διακυμάνσεις σχεδόν 5 μέτρων, όσο και τη θέση της».
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ελβετικός οργανισμός παρακολούθησης των πάγων GLAMOS ανακοίνωσε ότι η τελευταία διετία έφερε απώλεια-ρεκόρ 10% στους όγκους των αλπικών παγετώνων της Ελβετίας.
- Ουκρανία: Από ποιον λογαριασμό η ΕΕ θα δώσει τα 90 δισ. – Τι αποφασίστηκε για τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια
- Ο «επώνυμος δότης» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η αλματώδης ζήτηση σπέρματος στην Ελλάδα
- Συνταγή: Ζυμαρικά φούρνου με μοτσαρέλα, ρικότα και ντομάτα
- Να αρχίσει διάλογος με τη Ρωσία θέλει ο Μακρόν
- Αυστραλία: Ημέρα εθνικού πένθους η Κυριακή μετά τη σφαγή στην Μπόνταϊ
- Ύπνος: Εσύ κοιμάσαι και η δημιουργικότητά σου δουλεύει
- Αίθριος ο καιρός την Παρασκευή – Αλλαγή σκηνικού από το Σάββατο με βροχές και καταιγίδες
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Ένας επιπλέον μισθός έως 2.000 ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442