Άρτα: Ξεκινούν εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για τη βρουκέλλωση
Η βρουκέλλωση, προκαλεί αποβολές στα θηλυκά αιγοπρόβατα και μείωση της παραγωγής γάλακτος
Από την 1η Μαρτίου έως και τις 13 Αυγούστου 2023 θα διενεργηθούν στην Άρτα οι εμβολιασμοί/αιμοληψίες των αιγοπροβάτων για την βρουκέλλωση (μελιταίο πυρετό).
Η βρουκέλλωση, προκαλεί αποβολές στα θηλυκά αιγοπρόβατα και μείωση της παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες στις εκτροφές.
Οι απώλειες για έναν κτηνοτρόφο μπορεί να είναι τεράστιες. Το ίδιο ισχύει και για το συνολικό ζωικό κεφάλαιο μιας περιοχής όπου έχει ενσκήψει η βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός). Φυσικά, η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι ολέθρια. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί η απώλεια των επιδοτήσεων, ενδεχόμενο που θα είναι απολύτως καταστροφικό.
Να σημειωθεί ότι η βρουκέλλωση αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και αφορά αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ είναι σημαντική γιατί μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Στη χώρα μας αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Πώς θα διενεργηθούν οι εμβολιασμοί
Σύμφωνα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας, οι κτηνοτρόφοι ακόμα και αν δεν έχουν αρνάδες αναπαραγωγής, οφείλουν να είναι παρόντες κατά την επίσκεψη της υπηρεσίας στην κοινότητά τους, καθώς θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία από όλα τα ενεργά κριάρια.
Όλα τα καταγεγραμμένα ζώα στο μητρώο της εκμετάλλευσης να φέρουν ενώτια. Μη συμμόρφωση τους θα έχει επιπτώσεις στον επιτόπιο έλεγχο που διενεργείται στην εκμετάλλευσή τους.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν και να προσκομίζονται, τα μητρώα φαρμακευτικής αγωγής και το μητρώο εκμετάλλευσης.
Όλοι οι παραγωγοί –κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να κάνουν εμβολιασμό – αιμοληψία θα περιμένουν σε κεντρικό σημείο του χωριού ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός της πορείας του προγράμματος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων
Οι παραγωγοί –κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν μικρό αριθμό αιγοπροβάτων κάτω των 10 και βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από το χωριό θα φροντίσουν εκ των προτέρων να έχουν τα ζώα στα οποία πρόκειται να γίνει εμβολιασμός- αιμοληψία στην πλατεία την συγκεκριμένη ώρα και ημέρα ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα και νωρίτερα για να διευκολυνθεί το έργο του συνεργείου και της υπηρεσίας.
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Αθήνα θα το κάνει σε όλους
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)










![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)
























![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442