Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιούλη Ζήκου: Η παράσταση μου είναι ένα είδος ευγνωμοσύνης για όλα τα σκυλιά

Γιούλη Ζήκου: Η παράσταση μου είναι ένα είδος ευγνωμοσύνης για όλα τα σκυλιά

Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τη δύσκολη περιπέτεια που βιώσε με την υγεία της και τον πραγματικό σωτήρα της, τον σκύλο της, τον Ρωμαίο.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, συνομιλούμε με την πρωταγωνίστρια Γιούλη Ζήκου και μοιράζεται μαζί μας πώς αν ο σκύλος της δεν την έσωζε, θα είχε φύγει από τη ζωή.

Μιλήστε μας για την παράσταση που ανεβάζετε για δεύτερη σεζόν, αυτήν τη φορά στο Θέατρο της Ημέρας

Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, είναι μια παράσταση για τη μαγική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Την ανεβάζω με αφορμή ενός δυσάρεστου γεγονότος που μου συνέβη πριν λίγο καιρό. Δυσάρεστο αλλά και παράλληλα ευχάριστο, όταν με έσωσε ο σκύλος μου. Είχα πέσει σε κώμα, έπαθα διπλό ανεύρυσμα εγκεφάλου και αν δεν είχα τον σκύλο μου δίπλα, θα με έβρισκαν νεκρή. Ηθελα μετά από αυτό που βίωσα, να κάνω κάτι σαν ένα είδος ευγνωμοσύνης για όλα τα σκυλιά του κόσμου.

Πριν λίγα χρόνια, μου είχε δώσει το έργο του ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου και το είχα φυλαγμένο στο συρτάρι μου. Είχε γράψει ένα θεατρικό κείμενο, με αφορμή τον θάνατο της σκυλίτσας του της Τζοκόντας. Μόλις ο Ρωμαίος μου μού έσωσε τη ζωή, σκέφτηκα να το ανεβάσω. Ένιωθα την ανάγκη να ευαισθητοποίησω τον κόσμο. Πολλές φορές άκουγα να λένε αρνητικά για τα σκυλιά. Κανένας σκύλος δεν είναι κακός, κανένας σκύλος δεν δαγκώνει. Το σκυλί κάνει αυτό που του μαθαίνουν οι άνθρωποι. Και δεν είναι θέμα ράτσας, όπως πιστεύουν κάποιοι.

Πώς συνέβη αυτό το ατυχές περιστατικό με την υγεία σας;

Ήμουν μόνη μου στο σπίτι. Ο σύζυγος μου ο Γιάννης Μόρτζος, ήταν σε ένα φεστιβάλ θεάτρου στη Θεσσαλία και εγώ περίπου τα μεσάνυχτα ένιωσα το κεφάλι μου να πονά πάρα πολύ. Επειδή εγώ δεν είχα ποτέ πονοκεφάλους μου έκανε εντύπωση, σηκώθηκα να πάρω ένα ντεπόν και έπεσα. Όταν με βρήκαν ήμουν σε μια λίμνη από τα σάλια του σκύλου μου. Αυτός ο γλυκούλης μου προσπαθούσε να με συνεφέρει και όταν είδε ότι δεν ανταποκρίνομαι έπαιρνε φόρα να σπάσει την πόρτα του σπιτιού. Γρύλιζε, φώναζε δυνατά βγήκε όλη η γειτονιά έξω. Με βρήκε η αδερφή μου και όταν με πήγαν στον Ερυθρό Σταυρό οι γιατροί διαπίστωσαν διπλό ανεύρυσμα. Το ένα είχε σπάσει και αιμορραγούσε ο εγκέφαλος. Το άλλο ήταν έτοιμο. Και είπαν οι γιατροί, είναι αργά. Μπήκα χειρουργείο και είπα μετά από αυτήν την περιπέτεια αν δεν έχω χάσει τη μνήμη μου και μπορώ να μάθω λόγια, θα κάνω μια παράσταση αφιερωμένη στα ζώα.

Πώς μεταφέρετε στην παράσταση τη δύσκολη περιπέτεια σας που παραλίγο να σας στοιχίσει τη ζωή;

Η στιγμή που με έσωσε ο σκύλος μου, υπάρχει στην παράσταση, ατόφια. Ο συγγραφέας μου επέτρεψε να την ενσωματώσω. Είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας, της Τσοκόντα.

Ένας ύμνος στη μαγική σχέση ανθρώπου και σκύλου μέσα από τη σπαρακτική φωνή του σκύλου. Η ιστορία μας παρουσιάζει τη Τζοκόντα, η οποία επιστρέφει στη γη, τριάντα χρόνια μετά από το θάνατό της. Έχει μόνο επτά μέρες προθεσμία για να δει ‘ΕΚΕΊΝΟΝ’ που αγάπησε τόσο πολύ για μια ακόμα φορά και να ζήσει και πάλι για λίγο κοντά του. Περιμένοντας την κατακλύζουν οι μνήμες. Μα εκείνο που της έχει χαράξει την ψυχή είναι το καθοριστικό ζεϊμπέκικο. Και οι μέρες περνούν. Η έβδομη μέρα πλησιάζει αλλά αυτός δεν έχει φανεί ακόμα.

Θα τον συναντήσει τελικά; Και η λύτρωση; Ένα έργο με ωκεάνια συγκίνηση. Μια συγκίνηση που θα αγκαλιάσει και τον πιο σκληρό θεατή. Όσοι άνθρωποι ήρθαν και το είδαν, έκλαιγαν με κόκκινα μάτια. Πιστεύω πέρασε πραγματικά το μήνυμα. Παράλληλα, λειτουργεί αλληγορικά αφού στη θέση της σκυλίτσας μπορεί να δει κάποιος έναν δικό του άνθρωπο. Βγήκε ένας θεατής μετά την παράσταση και μου είπε «με σκότωσες γιατί είχα ένα σκυλί και όταν μεγάλωσε το παράτησα.» Και του είπα τώρα με σκότωσες εσύ, μπορείς να πας σε μια φιλοζωική και να πάρεις έναν γέροντα σκύλο και όσο χρόνο του μένει να ζήσει, να του δώσεις αγάπη.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιώργος Α. Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος

Δραματουργική επεξεργασία: Γεωργία Ελένη Ζήκου

Σκηνικά Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Μουσική: Τάκης Μπινιάρης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Video art: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Φωτογράφιση: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Τζανακάκης

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως

Στίχοι – Ερμηνεία στο τραγούδι του ζεϊμπέκικου: Μάριος Τζανακάκης

Παραστάσεις:

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Εισιτήρια :

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μαθητικό, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ και Άνεργοι: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-zeimpekiko-tis-tzokontas-1/

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024