«Μόσχα έχουμε πρόβλημα»: Ρωσικό Soyuz θα εκτοξευτεί για αποστολή διάσωσης στον ISS
Το αρχικό σκάφος που είχε μεταφέρει τρεις άνδρες στο τροχιακό εργαστήριο παρουσίασε βλάβη και πρέπει να επιστρέψει άδειο.
Δύο ρώσοι κοσμοναύτες και ένας αμερικανός αστροναύτης που εγκλωβίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λόγω βλάβης στο σκάφος τους θα μεταφερθούν στη Γη με έκτακτη πτήση πυραύλου Soyuz στις 20 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ρωσία.
Το σκάφος Soyuz που είχε μεταφέρει τους τρεις άνδρες στο τροχιακό εργαστήριο τον Σεπτέμβριο παρουσίασε διαρροή ψυκτικού υγρού λόγω μικροσκοπικής τρύπας που πιθανώς προήλθε από μικρομετεωρίτη.
Η προβληματική κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη άδεια.
«Η αποστολή του Σεργκέι Προκόπιεφ, του Ντμίτρι Πετέλιν και του Φρανσίσκο Ρούμπιο στον ISS παρατείνεται. Θα επιστρέψουν στη Γη με την αποστολή Soyuz MS-23» ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.
Η εκτόξευση του MS-23 προγραμματιζόταν αρχικά για τον Μάρτιο για την αποστολή άλλου πληρώματος.
Η βλάβη αναστάτωσε τις δραστηριότητες της Ρωσίας στον ISS καθώς η υπηρεσία εστιαζόταν στο προβληματικό σκάφος, το οποίο χρησιμεύει ως σωστική λέμβος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στον σταθμό βρίσκεται παρκαρισμένο στο μεταξύ και ένα σκάφος Crew Dragon της SpaceX.
Η εταιρεία βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε επαφή με τη NASA για το ενδεχόμενο αμερικανικής αποστολής διάσωσης.
Εκτός όμως από τους τρεις εγκλωβισμένους, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται ακόμα τέσσερα μέλη του πληρώματος, δύο αστροναύτες της NASA, ένας Ιάπωνας και δύο Ρώσοι.
Η βλάβη του Soyuz θα ήταν δυνητικά απειλητική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον ISS, καθώς το πλήρωμα θα έπρεπε να μοιραστεί στα δύο σταθμευμένα σκάφη για να επιστρέψει στη Γη.
Το Crew Dragon της SpaceX και τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες από και προς τον ISS.
- Ιράν: Σε 3.117 ανήλθαν οι νεκροί στις διαδηλώσεις, λέει η κρατική τηλεόραση
- «Την χτυπούσε και της ξύριζε το κεφάλι» – Γυναίκα στη Βρετανία ζούσε υπό συνθήκες σκλαβιάς για πάνω από 25 χρόνια
- Νέες σκηνές χάους στη Βουλή: Κόντρες, Κωνσταντοπούλου – προεδρείου, διακοπή και ξενύχτι στην Ολομέλεια
- «Ο Παναθηναϊκός έκανε πρόταση στη Σλάβεν για τον Γιάγκουσιτς – Μίλησε μαζί του ο Μπενίτεθ»
- ΗΠΑ: Επιχείρηση σύλληψης μεταναστών από την ICE στο Μέιν παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών
- Πρίγκιπας Χάρι μαινόμενος: Έκρηξη οργής εναντίον της Daily Mail – H «κόλαση» της Μέγκαν, η εκδίκηση της Νταϊάνα


