Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι η χρήση ενός υπερόπλου από τους Ρώσους, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι, δεεν αλλάζουν δραματικά την κατάσταση ατο πεδίο της μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν από ανεξάρτητες πηγές ούτε να διαψεύσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έπληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο ουκρανικό στόχο με υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά η χρήση ενός τέτοιου όπλου έχει ελάχιστη σημασία από στρατιωτικής άποψης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ενδεχομένως με αυτό να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Δύση», δήλωσε ο αξιωματούχος τηρώντας το καθεστώς της ανωνυμίας. Από στρατιωτικής άποψης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, «αυτό δεν έχει πρακτικά και πολύ μεγάλη σημασία».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ρωσία έχει κάνει χρήση υπερηχητικών πυραύλων τουλάχιστον δύο φορές. Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ από πλοία  στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα, ενώ εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα κατά της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

«Η Ρωσία», επεσήμανε, «εκτόξευσε πυραύλους κρουζ ‘Kalibr’ από την Κασπία Θάλασσα και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, για να καταστρέψει μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Την πυραυλική επίθεση δείχνουν εναέρια πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ρωσικός στρατός. Στα πλάνα φαίνονται μεγάλα, μακρόστενα κτίρια, σε μία χιονισμένη περιοχή, πριν ένα από αυτά εξαφανιστεί από μία τεράστια έκρηξη. Άνθρωποι διακρίνονται να τρέχουν για να σωθούν καθώς βγαίνουν καπνοί.

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024