Καζακστάν – Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα πτώματα 225 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας στη διάρκεια των ταραχών
Ο απολογισμός των νεκρών επιβεβαιώνει ότι οι αιματηρές ταραχές ήταν οι πιο φονικές στην μετασοβιετική περίοδο της χώρα
Τα πτώματα 225 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους και 19 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες και ένοπλους «μαχητές» που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως είπε ο Σερίκ Σαλαμπάγεφ, επικεφαλής τού τμήματος ποινικής δίωξης της Εισαγγελίας.
Βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξέσπασαν στην πετρελαιοπαραγωγική αυτή χώρα της Κεντρικής Ασίας αυτό το μήνα, με αφορμή την ακρίβεια και την τιμή του φυσικού αερίου.
Ο απολογισμός των νεκρών που ανακοίνωσε ο Σαλαμπάγεφ επιβεβαιώνει ότι οι αιματηρές ταραχές ήταν οι πιο φονικές στην μετασοβιετική περίοδο της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις ταραχές σε όλη τη χώρα κατά την κορύφωσή τους στις 5 Ιανουαρίου, όταν πλήθη εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και τα πυρπόλησαν, ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις.
Ο πρόεδρος της χώρας, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, στράφηκε σε ένα υπό τη Ρωσία στρατιωτικό μπλοκ για βοήθεια στη διάρκεια των ταραχών και απομάκρυνε τον πρώην μέντορά του και προκάτοχό του στην προεδρία, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια ανθρώπων που είχαν συλληφθεί, ο Τοκάγεφ διέταξε το Σάββατο την αστυνομία να αποφύγει την κακομεταχείριση και κάλεσε τους εισαγγελείς να είναι επιεικείς απέναντι σε όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακίνητα: Χωρίς ιδιοκτήτη 1,85 εκατομμύρια γεωτεμάχια
- Η επιστήμη ξέρει ποιο είναι το σωστό πρωινό
- Καιρός: Αίθριος την Καθαρά Δευτέρα – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας
- Το «πράσινο» περιτύλιγμα των BAFTA: Το αόρατο αποτύπωμα της λάμψης των βραβείων στο περιβάλλον
- Single και ευτυχία: Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας
- Οι φίλοι του Έρικ Ντέιν δημιουργούν μια καμπάνια GoFundMe μετά το θάνατό του για να «υποστηρίξουν τις κόρες του»
- Ένα Σάββατο πρωί στην Καισαριανή – Εκεί που περπάτησαν και εκτελέστηκαν οι 200
- Η Κίνα στο έτος του Πύρινου Αλόγου – Μεταξύ εορταστικής ατμόσφαιρας και οικονομικής ανασφάλειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)



























































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442