Οικονόμου – Αν χρειαστεί θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το άνοιγμα των σχολείων
Με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, πολλοί ήταν οι μαθητές που έμειναν… εκτός στην προμήθεια των self test. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1. «Έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο πως η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να ανοίξουν τα σχολεία, με το πλάνο να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», είπε.
Επιπλέον, είπε πως μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.
Ωστόσο, πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για απροετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη ποσοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο» είπε ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι», αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».
Αβάσταχτες για την τσέπη οι τιμές των PCR
Πολλοί είναι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τις τιμές των PCR test, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ την ίδια στιγμή στην Κύπρο οι τιμές είναι τρεις φορές χαμηλότερη.
«Πρέπει αν δούμε την συνολική εικόνα του testing στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει παραπάνω από 320 εκατ. ευρώ για να δώσει στον πληθυσμό την ευκαιρία να κάνει test», είπε και πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε αυξημένη ζήτηση για PCR test λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Έρχεται επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού;
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.
«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε.
Επιπλέον, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.
- ΑΑΔΕ: Νέα μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα – Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
- H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]
- Πετρούτσι για το NBA Europe: «Το πρότζεκτ έχει ήδη ξεκινήσει»
- Ο Λίαμ Νίσον συμμετέχει σε ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά στη φαρμακοβιομηχανία και τον βαφτίζουν «αντιεμβολιαστή»
- Γαλλία: Ευρώπη και Κίεβο ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό
- Μπλόκα: Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες με ανοιχτή την πόρτα το Μαξίμου και… μπάλες σανό
- Χιμένεθ: «Να μην επιτρέψουμε στους ποιοτικούς παίκτες του Ολυμπιακού να καθορίσουν τις στιγμές του αγώνα»
- Φοινικούντα: Γιος πασίγνωστου επιχειρηματία ο συνεργός της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)









![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)



![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442