Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις υψηλότερες ιδιωτικές πληρωμές για υγεία έχουν οι Έλληνες

Τις υψηλότερες ιδιωτικές πληρωμές για υγεία έχουν οι Έλληνες

Οι αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές κατ΄ευθείαν από την τσέπη των ασθενών στην Ελλάδα, οδηγεί σε φτωχοποίηση τα νοικοκυριά - Οι ιδιωτικές ασφάλειες πρέπει να γίνουν προσιτές στον μέσο πολίτη

Βαθειά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες για να ανακτήσουν την υγεία τους όταν αρρωστήσουν, πληρώνουν μάλιστα απ΄ ευθείας οι ίδιοι για την περίθαλψή τους, και αναλογικά, πληρώνουν περισσότερα απ’  ότι οι Αμερικανοί, των οποίων το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό.

Τα τελευταία χρόνια δε, από το 2007 – 2020, οι Έλληνες είδαν τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αυξάνονται ραγδαία σε ποσοστό που καμία άλλη χώρα στον κόσμο (οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ), δεν είχε τέτοια αύξηση.

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ, διευθυντής του MBA Health Γιάννης Υφαντόπουλος, εξήγησε πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο δημόσιος τομέας συρρικνώθηκε στο 50%, ρίχνοντας το βάρος της περίθαλψης στη φαρμακοβιομηχανία και τα νοικοκυριά, τα οποία πλήρωσαν με καταστροφικές δαπάνες την ύφεση.

Ο μέγιστος ωφελημένος από την ύφεση αυτή, ήταν ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος ήταν ο μοναδικός κλάδος που είχε ανάπτυξη την περίοδο εκείνη. Συγκεκριμένα η αύξηση στην ιδιωτική ασφάλιση έφτασε το 47% με τζίρο από τα 500 εκατ. ευρώ στα 708 εκατ. ευρώ από το 2009-2019, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές ασφάλειες να απορροφούν το 5% του ΑΕΠ, από 2,2%.

Ταυτόχρονη όμως, ήταν και η  αύξηση των απ΄ ευθείας ιδιωτικών πληρωμών των νοικοκυριών για να εξασφαλίσουν την υγεία τους, από 6,9% σε 7,8%, με την αύξηση της δαπάνης των ασθενών για φάρμακα κατά 20,2% και αύξηση των πληρωμών για νοσοκομειακή περίθαλψη κατά 63%. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε καταστροφικές δαπάνες το οικονομικά ασθενέστερο 20% των νοικοκυριών με το 1,9% των ατόμων να οδηγηθούν σε φτωχοποίηση. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του τι πληρώνει το νοικοκυριό και τι καταστροφή υφίσταται, καθώς αναγκάζονται να αρνηθούν βασικές ανάγκες διατροφής και συντήρησης προκειμένου οι ασθενείς να αγοράσουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν η μακρύτερη, καθώς καμία χώρα διεθνώς δεν είχε 10ετή κρίση. Και σε αυτήν προστέθηκε και η υγειονομική κρίση του κοροναϊού, επιφέροντας νέα ύφεση της τάξης του 17% το 2020, όταν η μέγιστη ύφεση στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης κινήθηκε στο 11,5-12%,

Από την εμπειρία όμως που αποκτήσαμε αναμένεται ταχύτερη ανάκαμψη η οποία φάνηκε ήδη εντός του 2021.

Με το δεδομένα των αυξημένων ιδιωτικών πληρωμών, των υγειονομικών ανισοτήτων, τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας και την πρόσφατη άνοδο της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Υφαντόπουλος επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικών προγραμμάτων προσιτών στο ευρύ κοινό από τον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλειών, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι καταστροφικές δαπάνες των νοικοκυριών, αλλά να δοθεί και η δυνατότητα βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών για όσους το επιθυμούν με την προσθήκη του πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε ότι αφορά όμως την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, αυτές θα χρειαστούν συνεργασίες και με τους άλλους εταίρους του συστήματος υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού.

Προϋπόθεση βέβαια, θα παραμένει ο πυλώνας της ασφάλισης υγείας μέσω της κοινωνικής ασφάλισης για την διατήρηση του προνοιακού του χαρακτήρα και την εξασφάλιση των βασικών αναγκών περίθαλψης, ενώ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν στην περίπτωση αυτή και τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024