Πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η Χριστίνα Σαλάππα
Η νέα «Ευρωπαία Ανακρίτρια» έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά)
Ως η πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα.
Η δικαστική λειτουργός, η οποία υπηρετεί και αυτό το χρονικό διάστημα ως τακτική ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ήταν εκείνη που προτάθηκε για τη θέση της ανακρίτριας ευρωπαϊκών υποθέσεων (σύμφωνα με το Νόμο 4786/ 2021 και τον Κανονισμό της Ε.Ε 2017/1939), από την προϊσταμένη του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Πρόεδρο Πρωτοδικών Γεωργία Σταμάτη και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους της.
Η κ. Σαλάππα, έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό των ποινικών υποθέσεων.
Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως ανακρίτρια σε περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ αργότερα με απόφαση του τότε προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Σπύρου Γεωργουλέα ορίστηκε επίκουρη ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με τακτικό ανακριτή τον σημερινό εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη, περίοδο, κατά την οποία χειρίστηκε σειρά ποινικών υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο, κάποιες εξ αυτών και με διεθνείς προεκτάσεις.
Θα ενεργεί για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Η νέα «Ευρωπαία Ανακρίτρια» έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς, που έχουν οριστεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.
Υποθέσεις για απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια, δωροδοκίες, χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν δαπάνες, προμήθειες και επιχορηγήσεις είναι μεταξύ των εγκλημάτων που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαίων εισαγγελικών λειτουργών. Και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης ο φάκελος για κάθε μία υπόθεση θα διαβιβάζεται για περαιτέρω δικαστική έρευνα στην αρμόδια ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.
- Πολωνία: Σήραγγα σε δάσος χρησιμοποιήθηκε από 180 μετανάστες για να μπουν στη χώρα
- Εξεταστική: Δεν αποκαλύπτει το όνομα από το Μαξίμου που ήξερε για τις επισυνδέσεις ο Μπουκώρος: «Δεν θα συσκοτίσω το αντικείμενο της επιτροπής»
- Νέα επιστολή Δημάρχου για ακαρπία στα εσπεριδοειδή από παγετούς της Άνοιξης
- Το ξενοδοχείο του Banksy στην Βηθλεέμ ανοίγει ξανά «για να διηγηθεί την ιστορία της Παλαιστίνης»
- Ζωντανό αλογάκι Pony σε φάτνη στον Βόλο προκαλεί αντιδράσεις φιλόζωων
- Τέλος τα δωρεάν μικροδέματα από Shein και Temu από στην ΕΕ από 1η Ιουλίου 2026


