Το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού δίνει την δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο γεωργικών εγκαταστάσεων.

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού για το έτος 2021 με τριάντα (30) έργα (19 ποιμνιοστάσια – βουστάσια, 9 αρδευτικά, μία αποθήκη και ένα διαλογητήριο – ψυγείο), το οποίο δίνει την δυνατότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο γεωργικών εγκαταστάσεων.

Η σχετική δαπάνη επιδοτείται από την Περιφέρεια και τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να καταβάλλει το 1/5 έως το 1/3, περίπου, της συνολικής δαπάνης – ανάλογα με την περίπτωση.

Με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (με αγροτικό τιμολόγιο), οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι αυτή η δράση για τα ποιμνιοστάσια που με την ηλεκτροδότηση μπορούν να προχωρήσουν σε μηχανικό άρμεγμα των ζώων τους, με όλα τα σχετικά οφέλη (λιγότερος κόπος, μείωση του μικροβιακού φορτίου του γάλακτος, κ.λ.π.).

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ Σερρών «το φετινό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας. Πολλοί παραγωγοί ανταποκρίθηκαν στην περυσινή έκκλησή μας και το πρόγραμμα ανήλθε φέτος στο συνολικό ύψος των 323.001 ευρώ. Από την δαπάνη αυτή ο ΔΕΔΔΗΕ επωμίζεται τα 150.559 ευρώ, η Περιφέρεια τα 94.734 ευρώ και οι παραγωγοί καταβάλουν τα 77.708 ευρώ».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr