Απέτυχε να θέσει φορτίο σε τροχιά ο νέος πύραυλος της Νότιας Κορέας
Ο πύραυλος Nuri είναι ο πρώτος που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πρώτου νοτιοκορεατικού πυραύλου που αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία.
Ο πύραυλος Nuri, σχεδιασμένος να μεταφέρει φορτία 1,5 τόνου σε χαμηλή γήινη τροχιά, εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Πέμπτης από το παράκτιο Διαστημικό Κέντρο του Νάρο. Δεν κατάφερε όμως να θέσει σε τροχιά το ομοίωμα ενός δορυφόρου.
«Δυστυχώς δεν πετύχαμε πλήρως τον στόχο μας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την εκτόξευση.
«Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μπορούμε να τον εκτοξεύουμε ακριβώς στην προκαθορισμένη πορεία. Η Διαστημική Εποχή της Κορέας πλησιάζει» είπε.
Από την επιχείρηση μεταφοράς του πυραύλου στην εξέδρα εκτόξευσης (Reuters)
Στολισμένος με τη νοτιοκορεατική σημαία, ο Nuri είναι το όχημα με το οποίο η Σεούλ σχεδιάζει να εκτοξεύει στο μέλλον κατασκοπευτικούς και τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή ακόμα και μη επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.
Ο πύραυλος, του οποίου η ανάπτυξη κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το BBC, έχει ύψος 47,2 μέτρων, χωρίζεται σε τρία στάδια και χρησιμοποιεί έξι κινητήρες υγρών καυσίμων.
Επέτρεψε στη Νότια Κορέα να γίνει η έβδομη χώρα του κόσμου που εκτοξεύει πύραυλο δικής της τεχνολογίας -μέχρι σήμερα η χώρα χρησιμοποιούσε πυραύλους ρωσικής τεχνολογίας.
Αν και Σεούλ διαβεβαιώνει ότι ο Nuri θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για διαστημικές εφαρμογές, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής χρήσης, δεδομένου ότι οι διαστημικοί και οι βαλλιστικοί πύραυλοι βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία.
- Για αυτό αλλάζει πρόεδρο η Μπαρτσελόνα
- Η Μάργκο Ρόμπι φόρεσε ένα δερμάτινο σετ μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτήν – Αλλά τα παπούτσια της έκλεψαν την παράσταση
- Ουκρανία: Μειώνουν την πυρηνική παραγωγή λόγω επιθέσεων – Χτύπημα Κιέβου σε ρωσικό εργοστάσιο πυραυλικού καυσίμου
- Ο EFSA υπέρ του εμβολιασμού για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – «Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση», λέει ο Β. Κόκκαλης
- Αβέβαιο το μέλλον του Κουζμίνσκας στην ΑΕΚ: «Ψάχνεται να φύγει» (pic)
- Greek Tax Filings: Which 18-Year-Olds Must File in 2026


