Κοροναϊός – Χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης δοκιμάζει η Pfizer
Το πειραματικό φάρμακο PF-07321332 μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.
Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.
Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.
Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.
Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.
Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.
Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.
Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
- Δανία: Σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ σε σχολεία και πανεπιστήμια
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Αγρότες: Μπλόκα και στις Βρυξέλλες – Εκατοντάδες τρακτέρ παραταγμένα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Ξέχνα το texting: Γιατί το τηλέφωνο είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας
- Εκλογές στην Ονδούρα: Υποστηρικτές της αριστεράς καταγγέλλουν «πραξικόπημα» και «ανάμιξη» του Τραμπ
- Οι φόροι «πνίγουν» τους πολίτες – «Αφαίμαξη» 13,4 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία
- Συνταγή: Χοιρινό με baby πατάτες
- Χρειάζεται 1,5 δις επιπλέον για την επαρκή χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 17.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
















































![Ελέφαντας ή αγέλη ελεφάντων σκότωσε 4 άτομα στην Ινδία – Το ένα θύμα ήθελε να βγάλει σέλφι [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/richard-jacobs-8oenpCXktqQ-unsplash-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442