Κοροναϊός – Χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης δοκιμάζει η Pfizer
Το πειραματικό φάρμακο PF-07321332 μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί.
Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε δοκιμές πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό.
Η ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγηθούν ευρέως για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν αποτελεσματικό χάπι.
Η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ που ανακοίνωσε η Pfizer αφορά το πειραματικό φάρμακο PF-07321332, έναν αναστολέα πρωτεάσης που μπλοκάρει το ένζυμο το οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να πολλαπλασιαστεί. Θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.
Στη μελέτη θα συμμετάσχουν έως και 2.660 υγιείς εθελοντές 18 ετών και άνω, οι οποίοι ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19.
Μια δεύτερη μελέτη θα εξετάσει το PF-07321332 σε μη νοσηλευόμενους ενήλικους ασθενείς με συμπωματική νόσο, αναφέρει το Reuters.
Μέχρι σήμερα, η μόνη αντι-ιική θεραπεία για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ είναι η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences, η οποία όμως χορηγείται ενδοφλεβίως.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Merck ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου μολνουπιραβίρης για την πρόληψη της Covid-19.
Η υποψήφια θεραπεία δοκιμάζεται επίσης σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς για να διαπιστωθεί αν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
- Ευρωπαϊκά συνδικάτα – ETUC: Χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, όχι υψηλότερα επιτόκια
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος που είχε εγκαταστήσει εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε διαμέρισμα
- Σπύρος Μαρκεζίνης: Το ανάρμοστο αστείο με τα «κλοπιμαία»
- Γαλλία: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, λόγω της κατάστασης στον Λίβανο
- «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» – Το πολιτικό θρίλερ όπως το έζησαν Ρέντφορντ και Χόφμαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442