Φίλης – «Πέτυχαν» ν’ αφήσουν χωρίς φοιτητές τα 4 από τα 5 τμήματα Δασολογίας!
Ο κ. Φίλης παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τους υποψηφίους και τους εισακτέους των ετών 2020-2021, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών για καρατόμηση 18 χιλιάδων υποψήφιων φοιτητών
Για «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας την δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων εξωφρενικών, το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!».
Ο κ. Φίλης παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τους υποψηφίους και τους εισακτέους των ετών 2020-2021, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Κατηγορεί δε το υπουργείο, «ότι θολώνει τα νερά, διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).
Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:
2020: Υποψήφιοι 105.420, εισήχθησαν 81.413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%.
2021: Υποψήφιοι 103.468, εισήχθησαν 63.239. Έμειναν έξω 40.229, ποσοστό επιτυχίας 61%.
‘Αρα, η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9.000 που ισχυρίζονταν το υπουργείο).
Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:
2020: Υποψήφιοι 76.411, εισήχθησαν 66.953. Έμειναν έξω 9.458, ποσοστό επιτυχίας 88%.
2021: Υποψήφιοι 75.435, εισήχθησαν 50.421. Έμειναν έξω 25.014, ποσοστό επιτυχίας 67%».
Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλέον ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ, αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει: «Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα που παθαίνουν, κυριολεκτικά, πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα τμήματα, με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος».
Ακολούθως, στρέφει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «πρόκειται για ακόμη «αριστεία» του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!
Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα 18.174 «παιδιά της πανδημίας» στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, «ας φάνε παντεσπάνι»».
Κλείνοντας, καλεί «για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα πανεπιστημιακό τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση».
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442