The Right to Breathe: 100 Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Μπρούκλιν
Τα προβλήματα που εγείρουν τη συζήτηση του “I Can’t Breathe,’’ σε σχέση με τα φυλετικά ζητήματα, των διακρίσεων και της βίας, έχουν μείνει για πολύ καιρό αναπάντητα.
Το Greece in USA εγκαινιάζει το δεύτερο κύκλο του προγράμματος του που έχει ως στόχο τη διεθνοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού στις ΗΠΑ. Η ομαδική έκθεση The Right to Breathe έχει ως σημείο αναφοράς τη σύγχρονη αίσθηση συμπίεσης του αναπνευστικού συστήματος και τη «δυσκολία αναπνοής» όπως αυτή προκύπτει από την πολιτική καταπίεση, τις κοινωνικές αδικίες, και την οικονομική λιτότητα, καθώς διερευνά τους συσχετισμούς αυτού του φαινομένου με τον ποιητικό λόγο, την τέχνη και τις πολιτικές διαχείρισης του σώματος.
Τα προβλήματα που εγείρουν τη συζήτηση του “I Can’t Breathe,’’ σε σχέση με τα φυλετικά ζητήματα, των διακρίσεων και της βίας, έχουν μείνει για πολύ καιρό αναπάντητα.
Ταυτόχρονα, οι αμέτρητες κοινωνικές αδικίες, και η ευαλωτότητα του ανθρώπου που ανέδειξε η πανδημία, αποκαλύπτει τις αυταπάτες μιας μετά-φυλετικής κοινωνίας, καθώς και τη στέρηση του καθολικού δικαιώματος στην αναπνοή (βλ. Achille Mbembe). Το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση, παρέχει επίσης μία διεισδυτική προσέγγιση στη συνεχή επανεξέταση της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης.
Το GREECE IN USA ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2020 από τη Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Η πολιτιστική πλατφόρμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και εγκαινιάστηκε με την ομαδική έκθεση «The Right to Silence?» με θέμα το σωφρονιστικό σύστημα, τα καθεστώτα φυλάκισης και εγκλεισμού και τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτικά πλαίσια. Ο πρώτος κύκλος δράσεων παρουσιάζεται στο John Jay College of Criminal Justice (CUNY) έως τις 31 Ιουλίου 2021 με τη συμμετοχή 43 Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, και ο δεύτερος κύκλος εγκαινιάστηκε στις 14 Μαΐου 2021 στο Seneca Village Central Park και στις 14 Ιουλίου στο undercurrent.nyc με την ομαδική έκθεση The Right to Breathe στην οποία συμμετέχουν 100 Έλληνες καλλιτέχνες.
Επιμέλεια: Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα
Παραγωγή: Out of the Box Intermedia & GREECE IN USA