Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Φόβοι για αύξηση θανάτων στη Βρετανία λόγω του νέου στελέχους

Κοροναϊός : Φόβοι για αύξηση θανάτων στη Βρετανία λόγω του νέου στελέχους

Μόνη λύση εκτιμάται πως είναι το καθολικό λόκνταουν και η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που εξαπλώνεται ραγδαία στη νότια Αγγλία είναι πιθανό να αυξήσει τα ημερήσια κρούσματα και τους θανάτους ακόμα και σε συνθήκες lockdown, εκτιμούν ερευνητές της επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος επιδεινώνει τη βαρύτητα της νόσου, η αυξημένη μεταδοτικότητά του θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και επομένως και των θανάτων, εκτιμούν τρεις ερευνητές της SAGE σε μελέτη που δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Τα μοντέλα της μελέτης δείχνουν ότι το νέο στέλεχος, με την ονομασία  B.1.1.7, είναι 56% πιο μεταδοτικό –ποσοστό μικρότερο από το 70% που ανέφερε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η έξαρση των κρουσμάτων του νέου στελέχους οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία.

Λόκνταουν

«Αν δεν υπάρξουν πολιτικές αποτελεσματικού ελέγχου προβλέπονται εξάρσεις της επιδημίας και η επιβάρυνση από τη νόσο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ίσως είναι μεγαλύτερη από ό,τι είδαμε το 2020» προειδοποίησε ο Νικ Ντέιβις, μαθηματικός της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εάν διατηρηθούν τα σημερινά μέτρα περιορισμού στη Βρετανία, δείχνει η μελέτη, οι θάνατοι στη διάρκεια του 2021 ίσως εκτοξευτούν στους 118.000, δηλαδή 70% περισσότερους από ό,τι το 2020.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια τέτοια αύξηση, εκτιμούν οι ερευνητές, είναι να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών και να επιβληθεί καθολικό λόκνταουν με κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

«Οι εκτιμήσεις μας υποδεικνύουν ότι μέτρα περιορισμού ανάλογης αυστηρότητας με το εθνικό λόκνταουν που επιβλήθηκε στην Αγγλία τον Νοέμβριο είναι απίθανο να μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής Rt σε λιγότερο από 1, εκτός αν κλείσουν επίσης τα δημοτικά, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια» γράφει η ερευνητική ομάδα.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός των μαζικών εμβολιασμών θα πρέπει σχεδόν να δεκαπλασιαστεί στα δύο εκατομμύρια άτομα ανά εβδομάδα, λένε οι ερευνητές.

Μέχρι σήμερα, περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, το μόνο που έχει λάβει έγκριση στη Βρετανία μέχρι στιγμής.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024