Δικαίωση από το ΕΔΔΑ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Σάμου
Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε τους πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και γύρω από αυτό, στη επονομαζόμενη «ζούγκλα» της Σάμου, και είχαν κάνει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.
Το Δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).
Οι ανήλικοι κατήγγειλαν ενώπιον του ΕΔΔΑ, έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα, έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου. Όπως εξηγεί το ΕΣΠ, «οι ανήλικοι εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο ‘Τμήμα Ανηλίκων’ εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες, παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό».
Επισημαίνεται ότι στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό, ζουν 7.497 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα του Κέντρου είναι μόλις 648 θέσεις, υπό συνθήκες εξαιρετικά υποβαθμισμένες, που επιδεινώνονται δραματικά
Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise, Γιατροί χωρίς Σύνορα.
- Τραμπ: «Το Ισραήλ δεν θα το έκανε ποτέ αυτό», είπε για το σενάριο το Τελ Αβίβ να χτυπήσει με πυρηνικά το Ιράν
- Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση – Είχαν αφαιρέσει κοσμήματα και χρηματικά ποσά 14.170 ευρώ
- Φήμες για παράλληλη σχέση του Εμπαπέ με ηθοποιό και influencer
- Ο σκύλος σας δείχνει ότι δεν κουράζεται ποτέ – Δεν μπορείτε να φανταστείτε που οφείλεται
- Κρήτη: Ξεκινά η δίκη για τον φρικτό θάνατο του 3χρονου Άγγελου
- Νησί Χαργκ: Γιατί μία επίθεση Τραμπ θα μπορούσε να χειροτερεύσει την πετρελαϊκή κρίση




