Απρόβλεπτο εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται στην Ισπανία
Οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τις ανακοινώσεις περί εκλογών που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Σάντσεθ, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το Vox θα εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας
Τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αφού ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 28η Απριλίου, προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά αποτελέσματα, αποτυπώνοντας τον τρόπο που η ανάδυση νέων κομμάτων, κι ειδικά του ακροδεξιού Vox, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις πολιτικές προβλέψεις.
Τον Δεκέμβριο, οι δημοσκόποι απέτυχαν να προβλέψουν την εκλογική επιτυχία του αντιμεταναστευτικού Vox, που κέρδισε 12 έδρες στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, στην πρώτη εκλογική νίκη για ένα ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία εδώ και περίπου 40 χρόνια.
Οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τις ανακοινώσεις περί εκλογών που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Σάντσεθ, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το Vox θα εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας. Όμως, οι προβλέπεις τους κυμαίνονται από 16-46 έδρες.
Παρομοίως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης διασφαλίζοντας περισσότερες έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, ωστόσο απέχουν πολύ από το να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών.
Εντούτοις, οι μετρήσεις των Gesop, Metroscopia και NCReport διαφωνούν στο ποιος θα έχει την ευκαιρία να συνάψει μια συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης: το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το Vox ή οι Σοσιαλιστές με τους Ciudadanos.
Περιπλέκοντας την κατάσταση, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos, όμως το κεντροδεξιό κόμμα επισήμως αναφέρει ότι δεν επιθυμεί μία συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει τέτοιου είδους συμφωνίες για τις δημοτικές εκλογές.
«Καταγράφεται ένα πλαίσιο υψηλής μεταβλητότητας» δήλωσε ο Λουίς Οριόλς, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III, υπογραμμίζοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τους δημοσκόπους να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.
- Σασουόλο – Βερόνα 3-0: Την… έσπρωξε στην Serie B
- Με ομάδα έμπειρων, αλλά και νέους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα η Ελλάδα – Στην αποστολή ο Τεντόγλου
- Πάτρα: Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται – Είχε πάει για ψάρεμα στις εκβολές του Γλαύκου
- Η Λάιζα Μινέλι ερωτεύτηκε σφοδρά τον Σκορσέζε και αποφάσισε να κόψει τα ναρκωτικά λόγω Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης – Επικεφαλής ο Μπερίσα
- Final 8: Τα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό του Κυπέλλου – Έτσι θα γίνει η είσοδος των φιλάθλων

