Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε έξι από τους 27 ομήρους της επαρχίας Σουέιντα
Με αντάλλαγμα μέλη του που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς αλλά και λύτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε έξι από τους 27 ομήρους της συριακής επαρχίας Σουέιντα, τους οποίους κρατά από τις 25 Ιουλίου, με αντάλλαγμα μέλη του που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς αλλά και λύτρα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά της επαρχίας Σουέιντα απελευθερώθηκαν τη νύχτα» επισήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Πρόκειται για το πρώτο κύμα» έπειτα από τη συμφωνία που συνήφθη με το συριακό καθεστώς «υπό την άμεση επίβλεψη της Ρωσίας» για «την απελευθέρωση των ομήρων» με αντάλλαγμα «60 μέλη του ΙΚ που κρατούνται από το καθεστώς και λύτρα ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων» πρόσθεσε.
«Οι 21 εναπομείναντες όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες» συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.
Στα τέλη Ιουλίου το ΙΚ είχε διεξαγάγει συντονισμένες επιδρομές και επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολλές περιοχές της νότιας επαρχίας Σουέιντα, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το 2011.
Κατά την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της κοινότητας των Δρούζων, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, απήχθησαν περίπου 30 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και τα παιδιά τους.
Έκτοτε έχουν εκτελεστεί δύο όμηροι: μια νεαρή γυναίκα 25 ετών και ένας φοιτητής 19 ετών. Μία γυναίκα 65 ετών πέθανε υπό κράτηση.
Οι απόπειρες μεσολάβησης της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, με την εμπλοκή εκπροσώπων των οικογενειών και αξιωματούχων των Δρούζων, για την απελευθέρωση των ομήρων είχαν αρχικά αποτύχει.
Ωστόσο, στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος: συμφωνήθηκε η καταβολή λύτρων ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για καθέναν από τους 27 ομήρους που είναι εν ζωή, η αναστολή των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον του ΙΚ στην έρημο της Σουέιντα και η απελευθέρωση πολλών δεκάδων συζύγων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Βάσει της συμφωνίας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες μάχονται Κούρδοι και Άραβες και στηρίζονται από το διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ, «θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν κρατουμένους του ΙΚ» επισήμανε ο Αμπντέλ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
- Μητσοτάκης: Μαστίγιο και καρότο στους αγρότες – «Ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» τα μπλόκα, χρήματα με το σταγονόμετρο







