Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε χάραξη δρόμων, χώρων συνάθροισης των πολιτών για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και τρόπων πρόσβασης στις παραλίες

«Η πολιτική είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την αυθαίρετη δόμηση.

«Κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μία παράνομη μάντρα, που θα του στερήσει τη ζωή, όπως έγινε στην πρόσφατη τραγωδία» είπε μιλώντας στον Ant1.

Τόνισε πως στον τόπο της καταστροφής έχουν αρχίσει ήδη έργα αποκατάστασης, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και η θωράκιση της καμένης έκτασης με κλαδοφράγματα, ενώ επισήμανε πως είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση της περιοχής της πυρκαγιάς, ώστε αυτή να ανακηρυχθεί αναδασωτέα και να καθαριστεί από αυθαίρετες οικοδομικές δραστηριότητες.

«Ασφαλώς, αυτό δεν αφορά τους συμπολίτες μας που διαθέτουν άδειες δόμησης», διευκρίνισε ο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε, σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, χάραξη δρόμων, χώρων συνάθροισης των πολιτών για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και τρόπων πρόσβασης στις παραλίες.

Είπε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο διαχείρισης πυρκαγιών, πρέπει να ενσωματώσει όλα τα σύγχρονα δεδομένα περί κλιματικής αλλαγής και νέων περιβαλλοντικών συνθηκών και να προχωρήσει σε ασκήσεις εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «κλιματικό φαινόμενο» και «ιδιαίτερο άνεμο που εκδηλώθηκε πάνω από μια περιοχή με συγκεντρωμένες όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις».

Σχετικά, δε, με τη διαχείριση της πυρκαγιάς επέμεινε πως υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο οδήγησε στην εκκένωση της περιοχής από πάρα πολλά αυτοκίνητα, αλλά και στη διαφυγή και διάσωση 800 και πλέον ανθρώπων από τις παραλίες.

Ανεπίτρεπτο, η αντιπολίτευση να παίζει με το θέμα της ανακοίνωσης των νεκρών

«Είναι ανεπίτρεπτο η αντιπολίτευση και Μέσα Ενημέρωσης να παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων και με την ανακοίνωση των νεκρών, όταν μάλιστα πρώτη φορά κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ανακοίνωση μόλις είχαμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογραμμίζοντας ότι «η διαχείριση της ανακοίνωσης των νεκρών, πριν αυτοί βεβαιωθούν, θα ήταν ανευθυνότητα».

Ερωτηθείς πότε ο πρωθυπουργός, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, πληροφορήθηκε την ύπαρξη νεκρών στην πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε: «Πρόκειται θα έλεγα για ανοησία, αλλά δυστυχώς είναι πολιτική τυμβωρυχία στο θέμα των νεκρών, αυτό που προσπαθεί να κάνει η αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης, που λειτουργούν ως γραφείο Τύπου της. Πώς μπορεί να κρύψει κανείς τους νεκρούς; Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, απλό και δεοντολογικό αυτό που έγινε. Η διαχείριση της ανακοίνωσης των νεκρών, πριν αυτοί βεβαιωθούν, θα ήταν ανευθυνότητα και προφανώς οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον δεν είχαν διασταυρωμένες πληροφορίες και δεν είχαν παραληφθεί σοροί ή δεν είχε πάει το ΕΚΑΒ να παραλάβει, δεν μπορούσαν να αναφερθούν στον πρωθυπουργό ή στις κάμερες σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες».

«Ορθώς νομίζω ότι δεν έγινε θεατρική διαχείριση μιας πληροφορίας, ορθότατα και με σεβασμό προς τους νεκρούς και προς τους συγγενείς τους. Μόλις έφυγαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, ο ίδιος έκανε τοποθέτηση στις 12:30 για την αξία της ανθρώπινης ζωής, μία πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση για τον κίνδυνο που είχαμε στην ανθρώπινη ζωή, όταν είχε ήδη εντοπιστεί νεκρός, υπήρχε ως πληροφορία ανεπιβεβαίωτη. Ζήτησε προτεραιότητα ο πρωθυπουργός στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, διότι είχαμε να εκκενώσουμε μία περιοχή, που το απόγευμα είχε πάνω από 15.000 κατοίκους, είχε τουλάχιστον 800 στη θάλασσα ή στις ακτές και άλλους τόσους τουλάχιστον σε ακτές, στις οποίες απομακρύνθηκαν οδικώς γιατί διανοίχτηκαν οι οδοί διαφυγής και συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία απεγκλωβισμού και μεταφοράς των πολιτών. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή και με παρουσία του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 2 η ώρα έκανε ανακοίνωση επίσημη, αφού είχαμε επιβεβαίωση για πάνω από 20 νεκρούς. Ποτέ άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη την ώρα της καταστροφής –και την ευθύνη της ανακοίνωσης των νεκρών, πάντα υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν αυτή την αποστολή» εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

«Εμείς ήμασταν εκεί πάνω από 5-6 υπουργοί, ενώ λειτουργούσαν ταυτόχρονα κέντρο επιχειρήσεων και στο Λιμενικό και στον Στρατό και ήμασταν σε συντονισμό, διατέθηκε όλο το πολιτικό και επιχειρησιακό δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς οφείλουμε να πούμε ότι παίρνουμε την πολιτική ευθύνη, ότι ζητάμε την υποστήριξη όλης της κοινωνίας στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και ότι η δική μας συγνώμη θα είναι να μην ξαναγίνουν τέτοιες καταστροφές στη χώρα μας» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, ο κ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και για τη χρεοκοπία της χώρας και για τις πλημμύρες και για τη λιτότητα και για τα προβλήματα στις συντάξεις και στους μισθούς που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δημιούργησε -αν θέλετε- η κοινωνία μας ολόκληρη εδώ και 40 χρόνια […] Και για την αυθαιρεσία αναφέρομαι όσον αφορά τα θέματα πλημμυρών, δασών και πολεοδομίας. Διότι αυτά πληρώνουμε. Και η δικιά μας απάντηση δεν είναι η παραίτηση από αυτό που η κοινωνία ζήτησε να κάνουμε. Η κοινωνία ζήτησε να τα λύσουμε αυτά».

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και ήδη το έχουμε ξεκινήσει», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, είναι να υλοποιήσουμε τη δασική στρατηγική που η χώρα μας δεν είχε ποτέ» και το δεύτερο «να κάνουμε πραγματικά λειτουργικά τα σχέδια πολιτικής προστασίας».

Είπε ακόμα πως δίνεται προτεραιότητα «στα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και υπογράμμισε πως πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. «Εμείς, δασικούς χάρτες, σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και δασική στρατηγική με πρόληψη για τις πυρκαγιές, τα προχωράμε, τα υλοποιούμε ανεξάρτητα από την πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς έχοντας πλέον έναν πολύ βαρύ φόρο ως κοινωνία καταβάλλει».

Ερωτηθείς, εάν θα μπουν στο Μάτι μπουλντόζες, ο κ. Φάμελλος απάντησε πως δεν αφορά μόνο το Μάτι αυτή η συζήτηση και εξήγησε: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό να μην κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία. Φέτος κατεδαφίσαμε –το λέω ως παράδειγμα- πέντε ταβέρνες, οι οποίες ήταν στο δάσος του Σχοινιά και εδώ και 19 χρόνια υπήρξαν αποφάσεις και πρωτόκολλα κατεδάφισης και δεν είχαν υλοποιηθεί. Σε όλες τις περιοχές λοιπόν που έχουμε αυθαιρεσία και ιδιαίτερα τρεις περιοχές, που είναι τα ρέματα, η προστατευόμενη δασική έκταση και ο αιγιαλός, σε αυτές τις τρεις δεν μπορεί να παραμείνει η αυθαιρεσία».

Υπογράμμισε δε πως προγραμματίζεται η παρέμβαση της Πολιτείας για την επιτάχυνση ενός πρότυπου πολεοδομικού σχεδιασμού που θα λύνει τρία πράγματα: «να έχουμε δρόμους, γιατί στο Μάτι δεν είχαμε δρόμους, να έχουμε κανονικό σύστημα κυκλοφορίας με διεξόδους, να έχουμε πλατείες και χώρους συνάθροισης κοινού γιατί δεν υπήρχαν για να εφαρμοστεί κανένα σχέδιο Ξενοκράτης ή άλλο σχέδιο πολιτικής προστασίας και να έχουμε ανεμπόδιστη επικοινωνία με την παραλία και τον αιγιαλό».

Σε ό,τι αφορά τις αναδασώσεις, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η κήρυξη ως αναδασωτέας μίας περιοχής δασικής μετά από πυρκαγιά είναι υποχρεωτική από το Σύνταγμα. Θα προχωρήσουμε και έχει δοθεί αυτή η εντολή […] Κατά προτεραιότητα η Διεύθυνση Αναδασώσεων έχει πάρει εντολή να κάνει μελέτη και έργο για την κατασκευή φραγμάτων πάνω από τους οικισμούς, πάνω δηλαδή από το Μάτι, τον Βουτζά, τον Αγ. Ανδρέα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η περιοχή από τις φθινοπωρινές βροχές και αυτή η μελέτη έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr