Χρέος και εποπτεία στο τραπέζι του Eurogroup
Στο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης και στις συζητήσεις για χρέος στραμμένη η προσοχή στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ
Στη Σόφια στρέφεται το βλέμμα της κυβέρνησης και στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να παρουσιάσει το «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης.
Μπορεί στο σημερινό άτυπο Eurogroup να συζητηθεί και το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, πλην όμως αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στις θέσεις που θα διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς τόσο για το ελληνικό ζήτημα.
Διαρροές στον γερμανικό τύπο αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν θέλει να υπάρξουν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος πριν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και δεν δεν θέλει «χαλαρή εποπτεία» για την μεταμνημονιακή Ελλάδα κάτι που έχει καταστήσει ήδη σαφές και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Τσακαλώτος, αναμένεται να παρουσιάσει επικαιροποιημένο σχέδιο του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις που έκαναν οι δανειστές τις τελευταίες ημέρες.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου.
Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Σε σχέση με το χρέος και μετά τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον αλλά και τη θέση της Γερμανίας ότι θα «χρειαστούν εβδομάδες για να υπάρξουν αποφάσεις», στο Eurogroup της Σόφιας δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Στο σημερινό Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Μπενουά Κερέ.
Διαβάστε επίσης:
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
- Νέο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο: «Είμαι εδώ, μην μου κάνεις αυτή την ερώτηση, είναι ασέβεια…» (vid)
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε – Τη σορό του εντόπισαν πολίτες
- Πώς η κουλτούρα και τα social media γίνονται ο «Δούρειος Ίππος» της ακροδεξιάς







