Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέταρτη φορά καγκελάριος η Μέρκελ

Τέταρτη φορά καγκελάριος η Μέρκελ

Η σημερινή ημέρα ανήκει στην Άνγκελα Μέρκελ. Μετά από 171 ημέρες προσπαθειών για συγκρότηση κυβέρνησης, ορκίζεται και πάλι καγκελάριος της Γερμανίας. Με λίγη τύχη θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ.

171 ημέρες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι συνολικά 4.495 ημέρες καγκελάριος της Γερμανίας. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος ήταν 51 ετών, σήμερα είναι 63 και μαζί με τον Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, ανήκει στους πιο ηλικιωμένους της νέας κυβέρνησης.

Τελευταία βήματα

Υπάρχουν μάλιστα νεαροί Γερμανοί που δεν έχουν γνωρίσει άνδρα καγκελάριο. Και εάν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, αρχές του 2020 η Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ των 14 χρόνων και 2 μηνών του Κόνραντ Αντενάουερ στην εξουσία, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει και αυτό του Χέλμουτ Κολ κατά το τέλος του 2021, στην περίπτωση που μετά τις προγραμματισμένες για εκείνη την χρονιά εκλογές, παραμείνει ως υπηρεσιακή καγκελάριος στην εξουσία. Σήμερα ωστόσο, κανείς δεν ασχολείται με το απώτερο μέλλον γιατί όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Βουλή και την ορκωμοσία της Μέρκελ για τέταρτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου. Η διαδικασία είναι προκαθορισμένη: νωρίς το πρωί οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων θα συνεδριάσουν για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει πλειοψηφία. Λίγο αργότερα συνέρχεται η ολομέλεια της Bουλής για να αποφασίσει.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και η καγκελάριος θα πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία από τους συνολικά 709 βουλευτές, δηλαδή 355 ψήφους. Η Χριστιανική ΄Ενωση και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διαθέτουν μαζί 399 ψήφους. Στη συνέχεια, η συνεδρίαση θα διακοπεί και η Άνγκελα Μέρκελ θα πάει στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επικυρώσει την εκλογή της. Κατόπιν η νεοεκλεγμένη καγκελάριος θα επιστρέψει στην Βουλή για την ορκωμοσία ενώπιον του προέδρου του σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τέλος, και μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, ορκίζονται τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Αργά το απόγευμα θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Βιάζεται η Μέρκελ

Υπάρχουν βέβαια και στιγμές με ιδιαίτερη σημασία. Μια από αυτές είναι η παράδοση-παραλαβή, αργά το μεσημέρι, του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον διάδοχό του Χάικο Μαας. Σε όσα υπουργεία αλλάζουν χέρια, η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα βλέμματα στρέφονται και στον Μάρτιν Σουλτς, έναν πολιτικό που έχει αναλάβει στο παρελθόν ανώτατα αξιώματα και που θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, όχι μόνο θα ψηφίσει την ΄Αγκελα Μέρκελ, αλλά θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα απλού βουλευτή. Έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο του αλλά κανείς δεν ξέρει σε ποια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ανήκει.

Μετά από καθυστέρηση 171 ημέρων, η Μέρκελ βιάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ήδη κατά την υπογραφή προχθές της κυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό έργο έχει μείνει πολύ πίσω. Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο κορυφής. Αλλά και υπουργοί της κυβέρνησής της θα πράξουν το ίδιο σταδιακά, θα ανακοινώσουν δηλαδή τα σχέδιά τους για τον τομέα ευθύνης τους.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp, dpa, KNA)




Deutsche Welle

Sports in

Πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε κινδυνεύουν με αποκλεισμό έως ενός χρόνου! (pics+vid)

Με «βαριά καμπάνα» απειλούνται πέντε παίκτες της Φενέρμπαχτσε εξαιτίας του «ξύλου» με οπαδούς της Τράμπζονσπορ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024