Ο Πιέρ Μοσκοβισί αποφασίζει για τον ΦΠΑ στα νησιά
Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε να εννοηθεί αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Λύση που εξετάζεται πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο Τσακαλώτος, είναι και η ενίσχυση των νησιών όχι μέσω ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων.
Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (οι εκπτώσεις στους συντελεστές) στα νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018 άφησε να εννοηθεί αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς το ζήτημα συνδέεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Λύση που εξετάζεται πάντως, όπως επιβεβαίωσε και ο Τσακαλώτος, είναι και η ενίσχυση των νησιών όχι μέσω ΦΠΑ, αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε η ευρωπαϊκή πηγή θεωρείται ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό παράθυρο για φοροδιαφυγή.
Τα προαπαιτούμενα και η εκταμίευση
Από τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο. Ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 22α Ιανουαρίου καθώς στην συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης (compliance report) αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αλλά «αφετηρία» θα αποτελέσει ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει, ο ευρωπαϊος αξιωματούχος μιλά για 80-81 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του προγράμματος και να συμφωνηθεί η πορεία για την μεταμνημονιακή εποχή.
Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Αν ακολουθηθεί ο υπάρχον σχεδιασμός, υπενθύμισε ο αξιωματούχος, θα εκταμιευτούν περίπου 18,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος ενώ θα απομείνουν περίπου 27,4 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από το εγκεκριμένο «πακέτο» της 3ης δανειακής σύμβασης.
in.gr
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)








































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442