Μέρκελ: Κυβέρνηση το συντομότερο
Σε διαφορετική γραμμή πλεύσης κινείται η επικεφαλής του CDU, ύστερα από την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δεν απέρριψε τη συμμετοχή του κόμματός του στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχει στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Λίγες ημέρες νωρίτερα σαν βόμβα έσκασε η δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι προτιμούσε νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε διαφορετική γραμμή πλεύσης κινείται η επικεφαλής του CDU, ύστερα από την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δεν απέρριψε τη συμμετοχή του κόμματός του στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχει στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.
Λίγες ημέρες νωρίτερα σαν βόμβα έσκασε η δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι προτιμούσε νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αμέσως μετά ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ και την αγωνία να είναι ορατή στην κυβέρνηση του γάλλου προέδρου σχετικά με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ευρωζώνη.
Ανησυχίες, μάλιστα, εκφράστηκαν για την άνοδο της γερμανικής ακροδεξιάς, η οποία βγήκε κερδισμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Μετά τις πιέσεις, πάντως, που ασκήθηκαν στον Σουλτς τόσο από τα μέλη του κόμματός του όσο και από τον γερμανό πρόεδρο για σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, η αγωνία έχει μειωθεί.
Πιθανό είναι CDU και SPD να συνομιλήσουν ξανά ως κυβερνητικοί εταίροι και η Ευρώπη να αισθανθεί ανακούφιση.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κομματική συγκέντρωση, προσθέτοντας πάντως πως η υπηρεσιακή κυβέρνησή της είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις καθημερινές κυβερνητικές δραστηριότητες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Μέρκελ πρόσθεσε πως είναι έτοιμη να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αφού το κεντροαριστερό κόμμα ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να μιλήσει με τους συντηρητικούς. Η καγκελάριος υπογράμμισε όμως ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τους Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
in.gr
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τα παιδιά και τα social media για να ξεχάσουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ
- Πάσχα: Από τη Σαρακοστή στη Λαμπρή – Έθιμα και συμβολισμοί της ελληνικής παράδοσης
- Έλειπε ο Γουεμπανιάμα, «χόρευε» ο Φοξ για τους Σπερς (vids)
- Καταστήματα: Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά σήμερα Μ. Πέμπτη – Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα
- ΑΕΚ: Οι δύο αλλαγές που ετοιμάζει ο Νίκολιτς στο πρώτο παιχνίδι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο (pics)
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
- «Δείξε τι μπορεις να κάνεις»: Στη νέα εποχή της εργασίας, ένα καλό βιογραφικό δεν αρκεί
- Οι «βόλτες» της δικογραφίας για τις υποκλοπές ας μην οδηγήσουν σε παραγραφή και συγκάλυψη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442