ΗΠΑ: O Τραμπ ανέστειλε την εισαγωγή «τροπαίων» ελεφάντων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησής του να επιτραπεί ξανά η εισαγωγή «τροπαίων» ελεφάντων που σκοτώνονται στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της, μετά την κατακραυγή στη χώρα του και διεθνώς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησής του να επιτραπεί ξανά η εισαγωγή «τροπαίων» ελεφάντων που σκοτώνονται στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της, μετά την κατακραυγή στη χώρα του και διεθνώς.
Οργανώσεις υπεράσπισης των άγριων ζώων και του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και παγκοσμίως εξεγέρθηκαν την Πέμπτη εναντίον αυτής της απόφασης, η οποία καταργούσε την απαγόρευση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter το «πάγωμα τις απόφασης σχετικά με τα τρόπαια» για να συγκεντρώσει και να εξετάσει τα στοιχεία «για την προστασία» των ζώων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν «πολύ γρήγορα» νεότερα για το θέμα αυτό, σε συντονισμό με τον υπουργό Φυσικών Πόρων Ράιαν Ζίνκι.
Ο δισεκατομμυριούχος φαίνεται πως επηρεάστηκε από την κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε αμερικανούς κυνηγούς να επιστρέφουν στις ΗΠΑ έχοντας μαζί τους θηρεύματα—πόδια, κεφάλια, ή ακόμη τους περιζήτητους χαυλιόδοντες—ελεφάντων.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αλιευμάτων και πανίδας (USFWS), η οποία είναι αρμόδια για ζητήματα κυνηγιού και αλιείας, γνωστοποίησε ότι θα εξέδιδε άδειες για «την εισαγωγή τροπαίων ελεφάντων που τους κυνήγησαν για αναψυχή στην Ζιμπάμπουε από την 21η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018», μέτρο με ισχύ και για τη Ζάμπια. Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου αξιοποίησε για να προωθήσει το μέτρο μια διάταξη της αμερικανικής νομοθεσίας για τα είδη προς εξαφάνιση η οποία ορίζει ότι η εισαγωγή τέτοιων τροπαίων είναι νόμιμη αν το κυνήγι των ειδών ωφελεί την προστασία τους ευρύτερα στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων.
Δυο γιοι του Τραμπ, ο Έρικ και ο Ντόναλντ ο νεότερος, είναι γνωστό πως κυνηγούν για αναψυχή στην Αφρική.
Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε το μένος της Μπριζίτ Μπαρντό, της γαλλίδας πρώην σταρ του σινεμά που είναι γνωστή για την παθιασμένη προσπάθειά της για την προστασία των ζώων. «Κανένας ηγεμόνας στον κόσμο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τον αφανισμό ειδών τόσο παλιών που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας», τόνισε η 83χρονη Μπαρντό σε μια οργισμένη επιστολή της προς τον αμερικανό πρόεδρο.
«Ο ελέφαντας είναι ένα ζώο ιερό, μαγικό, μοναδικό, τιμημένο και προστατευόμενο. Αν ενεργήσετε με τόσο αισχρό τρόπο, θα επιβεβαιώσετε τις φήμες κατά τις οποίες είστε ακατάλληλος για να κυβερνάτε», συμπλήρωσε η γαλλίδα πρώην ηθοποιός.
Σύμφωνα με την οργάνωση Great Elephant Census, ο αριθμός των ελεφάντων μειώθηκε κατά 30% από το 2007 μέχρι το 2014 στην Αφρική και κατά 6% στη Ζιμπάμπουε.
ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr
- Εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της Παρασκευής Τυχεροπούλου στην εκδικητική συμπεριφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ποιες μεταβιβάσεις ακίνητων βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εφορίας
- Μπορεί η κηπουρική να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη;
- Στερεύει η Ελλάδα από εργατικά χέρια; – Σε ποιους κλάδους καταγράφονται ελλείψεις
- Δύο ανήλικοι και ένας 18χρονος ξυλοκόπησαν και λήστεψαν διανομέα στην Αργυρούπολη
- Συνταγή: Muffins με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα
- Μέτρα για πνευματική ιδιοκτησία και επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442