ΗΠΑ- Τουρκία: Στόχος η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε το Σάββατο τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε το Σάββατο τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ «επικεντρώθηκε στην κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας να συνεργαστούν με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» επισημαίνει η αμερικανική προεδρία σε ένα σύντομο δελτίο τύπου που εξέδωσε χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Επισημαίνοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία του να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή» σημείωσε από την πλευρά της η τουρκική προεδρία.
Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί, ιδίως μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκράτες», προκειμένου να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Τουρκία έχει επιπλέον ζητήσει επανειλημμένα, χωρίς επιτυχία, την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Εξάλλου, η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις κατηγορίες που απήγγειλε Αμερικανός εισαγγελέας σε βάρος ενός πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας ως πολιτικά υποκινούμενες.
Ο πρώην υπουργός, Ζαφέρ Τζαγλαγιάν, και ο πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τουρκικής τράπεζας κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές ότι συνωμότησαν για να παραβιάσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέσω της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της Τεχεράνης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συναντηθεί με το Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ξεκινά την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, «εάν παρουσιασθεί η ευκαιρία»
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442