Επίπεδο Ουγκάντας η γραφειοκρατία για τη μεταβίβαση ακινήτου
Τουλάχιστον 10 δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής στην αγορά ακινήτων ζητά το κράτος από τους ενδιαφερόμενους, ενώ συνολικά υφίστανται 22 δικαιολογητικά. Τα μεγέθη αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στο επίπεδο της Ουγκάντας και άλλων αφρικανικών χωρών.
Το κράτος ζητεί κατά μέσον όρο 10 δικαιολογητικά για κάθε πράξη συναλλαγής στην αγορά ακινήτων (π.χ. αγοραπωλησία, αποδοχή κληρονομιάς κ.τ.λ.), ενώ συνολικά υφίστανται 22 δικαιολογητικά που ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους, ανάλογα με την πράξη που θα πραγματοποιήσουν.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα μεγέθη αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στο επίπεδο αφρικανικών χωρών, καθώς συναγωνίζεται πλέον ευθέως την Ουγκάντα στη σχετική λίστα, που διαθέτει αντίστοιχο αριθμό δικαιολογητικών.
Ωστόσο, λίαν συντόμως είναι πιθανό η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια, καθώς με βάση το άρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέρχεται η μοναδική γραφειοκρατική διάταξη που είχε καταργηθεί το 2014.
Πρόκειται για την επιστροφή της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υπόλοιπα δικαιολογητικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), όχι μόνο επιστρέφει η σχετική υποχρέωση, αλλά επιπλέον η κύρωση για όποιον δεν το προσκομίζει θα είναι η ακύρωση κάθε συμβολαίου μεταβίβασης.
Σε ανάλογη περίπτωση, δηλαδή στις αντίστοιχες βεβαιώσεις περί καταβολής ΕΝΦΙΑ, που επίσης αποτελούν ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύει κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό αλλά και οικονομικό, καθώς αν προστεθούν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί πλέον μια μεταβίβαση, το κόστος για έναν ιδιοκτήτη μπορεί και να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, γεγονός που λειτουργεί σαφώς ως αντικίνητρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
- Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή – Στο μικροσκόπιο επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)

















































![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442