ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδήματος και αξίας ακινήτου βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση
Ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2018 επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των αντιμέτρων που θα προτείνει στους δανειστές, αφού πρώτα ψηφιστούν τα μέτρα.
Ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2018 επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των αντιμέτρων που θα προτείνει στους δανειστές, αφού πρώτα ψηφιστούν τα μέτρα.
»» Ξεκινούν την Τρίτη οι επαφές με την τρόικα
Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Πέμπτης, ο νέος φόρος θα υπολογίζεται βάσει της αξίας του ακινήτου, αλλά και των εισοδημάτων των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα αποδίδει σαφώς λιγότερα έσοδα στο Κράτος: περίπου 1 δισ. ευρώ κάτω από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ που φτάνουν σήμερα τα 2,65 δισ. ευρώ (-35%).
Όπως αναφέρει το «Έθνος», οδικός χάρτης για το νέο φόρο θα είναι το Περιουσιολόγιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της αγοράς.
Η πρόταση της κυβέρνησης (ως αντιστάθμισμα στη μείωση του αφορολόγητου) θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από την τρόικα, δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους φόρους που αποδίδει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κατρίνης: Θεσπίζεται δαιδαλώδες και αδιαφανές σύστημα κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις
- MEGA Γεγονότα: Ρεκόρ σεζόν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
- Φρίκη στην Κρήτη: Πατέρας κακοποιούσε τις δύο κόρες του – Άφησε έγκυο τη μία
- Ολυμπιακός: Παίζει κόντρα στη Μπάγερν ο Μιλουτίνοφ
- Νικόλαος Πλάτων: Το μήνυμά του προς τις νεότερες γενιές
- Παραδόθηκε στις Αρχές ένας 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στην Πάτρα
- FIR Αθηνών: «Οι πομποί δημιούργησαν το πρόβλημα, δεν ήταν παρεμβολή» – Διοικητής της ΕΑΚ για το μπλακ άουτ
- Ο Ερικ Τεν Χαγκ στην Τβέντε: Επιστροφή στις ρίζες και αλλαγή ρόλου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442