Ξανά στους δρόμους η Πολωνία απέναντι σε νόμο για περιορισμό των εκτρώσεων
Φορώντας μαύρα, γυναίκες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βαρσοβίας απέναντι σε νέες κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί το ήδη αυστηρό πλαίσιο για τις εκτρώσεις -μετά το ναυάγιο, εξαιτίας των αντιδράσεων, της αρχικής απόπειρας για απαγόρευσή τους. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να έχουν συνέχεια, με γυναίκες να προχωρούν σε απεργία και φοιτήτριες σε αποχή από τις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Φορώντας μαύρα, γυναίκες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βαρσοβίας απέναντι σε νέες κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί το ήδη αυστηρό πλαίσιο για τις εκτρώσεις -μετά το ναυάγιο, εξαιτίας των αντιδράσεων, της αρχικής απόπειρας για απαγόρευσή τους. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να έχουν συνέχεια, με γυναίκες να προχωρούν σε απεργία και φοιτήτριες σε αποχή από τις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Την Κυριακή, μεγάλη συγκέντρωση -ως επί το πλείστον, γυναικών- έξω από το Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία φώναξε συνθήματα εναντίον της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Παρόμοιες συγκεντρώσεις, με συνθήματα όπως «ανεχθήκαμε αρκετά», πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.
Στις 6 Οκτωβρίου οι πολωνοί βουλευτές είχαν απορρίψει νομοσχέδιο που προέβλεπε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις.
Όμως τώρα έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις σε σχέση με την απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει ή ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες.
Ο αρχηγός του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίντσι, ανέφερε πως η κυβέρνησή του εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου περιοριστικού νομοσχεδίου.
Σε συνέντευξή του στις 12 Οκτωβρίου είπε: «Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ακόμη και σε εγκυμοσύνες που είναι πολύ δύσκολες, όταν ένα παιδί είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει, ότι θα έχει σοβαρές δυσμορφίες, οι γυναίκες θα γεννήσουν, ώστε το παιδί να μπορέσει να βαφτιστεί, να ταφεί και να έχει όνομα».
Η καθολική χώρα έχει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι αμβλώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε και πάλι προς τις καθολικές της παραδόσεις.
Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ υιοθετήθηκε το 1993 και επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γιατροί αρνούνται να κάνουν άμβλωση σε γυναίκες, επικαλούμενοι ιδεολογικές διαφωνίες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε τελικά απορριφθεί, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονταν μόνο αν κινδύνευε η ζωή της εγκύου. Παράλληλα οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με ποινή κάθειρξης πέντε ετών, ενώ οι γιατροί που έκαναν τις αμβλώσεις έως και με ισόβια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Πολωνία έγιναν πέρυσι 1.040 νόμιμες αμβλώσεις, αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε γειτονικές χώρες για να κάνουν την επέμβαση αυτή ή παραγγέλνουν μέσω του διαδικτύου χάπια τα οποία τερματίζουν την εγκυμοσύνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442