Θύματα trafficking στο ταξίδι στην Μεσόγειο 7 στους 10 πρόσφυγες
Περισσότεροι από το 70% των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη με σκάφη από την Αφρική έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας οργάνων και εκμετάλλευσης στη διάρκεια του ταξιδιού τους, αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
Περισσότεροι από το 70% των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη με σκάφη από την Αφρική έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας οργάνων και εκμετάλλευσης στη διάρκεια του ταξιδιού τους, αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
Η έρευνα του IOM αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των 9.000 ανθρώπων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο του Οργανισμού φαίνεται πως έπεσαν θύματα trafficking ή εκμετάλλευσης με στόχο το κέρδος σε κάποια στιγμή του ταξιδιού τους.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 49%) καταγγέλλουν ότι είχαν τεθεί υπό κράτηση χωρίς τη θέλησή τους, συχνά για λύτρα. Η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών σημειώθηκε στη Λιβύη.
Οι μισοί από τους πρόσφυγες είπαν ότι δούλεψαν χωρίς μισθό υπό την απειλή όπλου. Άλλοι είπαν ότι η καταναγκαστική εργασία αποτελούσε τον μόνο τρόπο απελευθέρωσής τους ή εξασφάλισης μιας θέσης σε σκάφος προς την Ευρώπη.
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει και ένα δίκτυο εμπορίας οργάνων και αίματος που εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Γύρω στο 5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν περιπτώσεις όπου άτομα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τους προσέγγισαν προσφέροντας μετρητά σε αντάλλαγμα για αίμα, ένα
3% δήλωσε ότι τους προσφέρθηκαν μετρητά σε αντάλλαγμα για όργανα και 1% για ανθρώπινα μέλη.
Σχεδόν ένα 6% ανέφερε ότι γνώριζαν ή βίωσαν κάποιο από τα παρακάτω περιστατικά: κάποιοι μετανάστες ανάφεραν ότι τους πήραν αίμα παρά τη θέλησή τους και σε συνθήκες αιχμαλωσίας, άλλοι ότι γνώριζαν την πιθανότητα χρειαστεί να πληρώσουν με όργανα ένα τμήμα του ταξιδιού τους.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, αν και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν έκανε ερωτήσεις για καταναγκαστική πορνεία ή σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας